Promijeniti odnos prema medijima u BiH

Radiosarajevo.ba
Promijeniti odnos prema medijima u BiH

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, Helsinški odbor za ljudska prava (HCHR) u Republici Srpskoj pozvao je nadležne vlasti da promijene svoj odnos prema medijima u Bosni i Hercegovini kako bi BiH postala država sa istinskim medijskim slobodama.

Prema godišnjem izvještaju organizacije Freedom House o slobodi medija za 2011. godinu, BiH se ubraja među države s "djelimičnom slobodom medija" i nalazi se na 95. mjestu.

Slobodan novinarski istraživački rad predstavlja jedan od osnovnih preduslova za demokratski razvoj društva i ostvarivanje prava na slobodu informiranja. Posebno smatramo važnim da javni radio-televizijski servisi, koji se dijelom finansiraju doprinosima građana, budu što više u službi građana i profesionalnim radom doprinesu afirmaciji univerzalnih humanističkih vrijednosti i etičkih standarda informiranja, saopštila je Služba za informisanje Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije