Proljeće 13. u decembru - samo za poreske neplatiše

Radiosarajevo.ba
Proljeće 13. u decembru - samo za poreske neplatiše


Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije raspravljalo se i o prijedlogu zakona po kojem i poreskim dužnicima Federacija otpisala dio duga, u iznosu zateznih kamata.

Na svom blogu Peđa Kojović, poslanik ispred Naše stranke, tvrdi da jedan ovakav prijedlog Valde svakako spava u pitanja vitalnog nacionalnog interesa, dakle interesa Bosne i Hercegovine.

„Zakon propisuje da se onima koji ne plate porez, za svaki dan zakašnjenja zaračunava zatezna kamata. Motiv ovog zakona je da se oni koji ne izvršavaju svoje obaveze prema državi novčano kazne. Cilj tih odredbi u ovom zakonu je da se građankama i građanima koji uredno podmiruju svoje obaveze jasno pokaže da se neplacćnje poreza ne isplati. Pogotovo ne u finansijskom smislu. Takođe, da se razumijemo. Taj novac ne pripada Vladi nego svima koji uredno plaćaju poreze. I sada Vlada predlaže da im koji smo donijeli takav zakon oprostimo taj dug, da kažemo, pa dobro, ako ne možete platiti kaznu koju smo propisali mi ćemo vam kaznu skinuti. Šta to govori o državi?, o Vladi?, o našem odnosu prema zakonima koje smo donijeli?“, piše Kojović.

Više na blogu Peđe Kojovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije