Projektant tunela Prenja: Problemi mogu nastati na samoj lokaciji

Fena
Projektant tunela Prenja: Problemi mogu nastati na samoj lokaciji
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Naučno-stručni skup o tunelu Prenj

Jedan od predavača na naučno-stručnom skupu posvećenom izgradnji tunela Prenj Alun Thomas izjavio je da je ovaj projekt izuzetno zahtjevan, te iz pozicije struke vrlo interesantan, posebno zbog kompleksnog terena i kompleksne gradnje.

Jedna cijev tunela Prenj će biti završena za SEDAM godina

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da bi jedna cijev tunela Prenj sa pristupnim dionicama mogla biti završena za sedam godina. Na naučno-stručnom skupu o tunelu Prenj "Izazovi građenja", a koji se održava u Sarajevu, Novalić je naveo da to određuje i rok za završetak čitavog Koridora Vc, jer su ostale dionice, kako je dodao, mnogo lakše za gradnju.

Nezavisni projektant tunela, koji trenutno dolazi iz Danske a inače je iz Sjeverne Irske, Alun Thomas dodaje da postoji više izazova što se tiče tunela Prenj, te da su dva posebno bitna.

"Prije svega, ovo je vrlo dugačak tunel. Govorimo o 10 kilometara i postoje samo 22 ili 23 tunela u cijelom svijetu koji su duži od ovog tunela. Dakle, problemi koji mogu da nastanu na samoj lokaciji dolaze iz područja geologije ili hidrogeologije",- naveo je Thomas.

Isto tako, ono što je izazov u projektu izgradnje tunela Prenj, kako je dodao, jeste "da nemamo konkretne informacije o samom terenu i toku saobraćaja unutar tunela", te je naglasio da su regulisanje saobraćaja i sigurnost vrlo važni aspekti. 

"Ono što se planira jeste da se od početka naprave dva tunela, imamo opciju da u jednom tunelu bude dvosmjerni saobraćaj, a da drugi tunel bude rezervna opcija u sigurnosnom smislu. Tu su uključeni tehnički razlozi koje moramo razmotriti, da vidimo da li je moguće raditi dva tunela od početka. Ukoliko napravimo takvu stvar to je definitivno sigurnije i u sljedećoj fazi moramo vidjeti da li je to moguće izvesti, ali to uključuje sve druge aspekte kao što su ventilacije i slično", izjavio je Thomas.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije