Projekt modernizacije uprave GPBiH odvija se prema predviđenom planu

Radiosarajevo.ba
Projekt modernizacije uprave GPBiH odvija se prema predviđenom planu
U Glavnom uredu Granične policije BiH 6.10.2016. godine održan je sastanak Delegacije Savezne policije Njemačke na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva dr. Dieterom Romannom, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i rukovodilaca Granične policije

Na sastanku je razgovarano o zajedničkom Projektu modernizacije uprave GPBiH kojim se želi unaprijediti Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji GPBiH. Od 2015. godine saradnja GPBiH i Savezne policije Njemačke intenzivirana je zajedničkim projektom koji je usklađen s Reformskom agendom za BiH za period 2015.- 2018. 

Reformom GPBiH želi se prenijeti akcenat s Glavnog ureda u Sarajevu na granicu u cilju približavanja standardima EU. Također, nastoji se smanjiti broj rukovodioca, a povećati broj specijalista iz određenih oblasti. Savezna policija Njemačke u prethodnom periodu implementirala je tri reforme zbog čega njeni eksperti s dugogodišnjim iskustvom intenzivno rade sa službenicima GPBiH na unapređenju Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji GPBiH u cilju modernizacije uprave i operativnog jačanja GPBiH. Učesnici sastanka saglasni su da se implementacija Projekta modernizacije uprave GPBiH odvija prema predviđenom planu.

Istaknute su brojne prednosti reforme GPBiH koje bi doprinijele operativnom jačanju agencije, boljim rezultatima rada i uštedama budžeta. Nakon sastanka održana je pres-konferencija na kojoj su se predstavnicima medija obratili: direktor Granične policije BiH Zoran Galić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjedavajući Predsjedništva Savezne policije Njemačke dr. Dieter Romann. Pres-konferenciji prisustvovali su i zamjenik direktora GPBiH, Zijad Srabović, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić, voditelj zajedničkog okvirnog plana za razvoj i postupno provođenje Projekta i načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH Vladimir Popović, načelnici Kabineta direktora GPBiH Radiša Samardžija i Uprave za administraciju GPBiH Mustafa Ovčina, časnik za vezu Savezne policije u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu Oliver Hass, Mathias Schaef i Ringo Kutz iz Predsjedništva Savezne policije Njemačke i koordinatori projekta iz GPBiH Slavenko Ignjić i Emina Muhić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije