Proglašeno stanje epidemije: 50 osoba u Tesliću zaraženo salmonelom

Radiosarajevo.ba
Proglašeno stanje epidemije: 50 osoba u Tesliću zaraženo salmonelom
Nezavisne / Teslić

Dom zdravlja Sveti Sava u Tesliću izdao je danas saopćenje za javnost uz mišljenje epidemologa nakon što je objavljeno da je 12 osoba u ovoj općini zaraženo salmonelom.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

„Prateći epidemiološku situaciju na području naše opštine došli smo do podatka da je došlo do učestalijeg javljanja crijevnih zaraznih bolesti na području naše opštine odnosno da je od 03. avgusta 2019.godine do danas kroz Stanicu hitne medicinske pomoći i Službu porodične medicine registrovano ukupno oko 50 pacijenata koji su imali simtome crijevnih zaraznih bolesti što umnogome prevazilazi uobičajan broj oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti za ovako kratak vremenski period u odnosu na iste periode prethodnih godina.

Zbog toplijeg vremena i lakše kvarljivosti hrane, zbog slabije termičke obrade, upotrbe svježih termički neobrađenih namirnica u ovom periodu uvijek dolazi do sporadičnih slučajeva ovih oboljenja. Toplo vrijeme odgovara uzrokovačima crijevnih zaraznih bolesti da se brže umnožavaju u hrani koja se neadekvatno čuva, skladišti, priprema i distribuira. U hranjive namirnice ovi prouzokovači mogu dospjeti za vrijeme same obrade, pripreme, čuvanja kao i za vrijeme konzumiranja hrane. Takođe ne treba zaboraviti da i kupanje na otvorenim i zatvorenim bazenima i rijekama može dovesti do pojave crijevnih zaraznih bolesti.

Od ukupnog broja oboljelih do koga smo uspjeli doći oko 30 njih i sprovesti epidemiološku anketu koju smo sproveli potem telefona uzimajući anamnestičke podatke, njihovo kretanje i konzumiranje hrane neposredno i par dana pred pojavu bolesti kod oko 20 njih smo došli do podatka da se u perodu od 02. do 06. avgusta konzumirali sendvič sa piletinom i majonezom i picu sa majonezom u jednoj pekari na području grada , dva da su jeli sendvič u drugoj pekari. Kod šest pacijenata nismo mogli dobiti interesantan podatak pošto su naveli da su jeli kući uobičajne namirnice. Tegobe su se javljale uglavnom u periodu od 12- 24 časa posle konzumacije. Anamnestički većina pacijenata je navodila da su tegobe počele sa mučninom, nekad i povrećanjem, zatim povišenjem tjelesne temperature, čestim prolivastim do tečnim stolicama i jakim grčevitim bolovima u predelu abdomena uz slabost i malakslost.

Nakon što smo analizirajući podatke došli do činjenice da je povećan broj oboljelih i da je mogući uzrok obolijevanja kontaminirana hrana u utorak 06.08.2019.godine obavijestili smo nadležnu opštinsku inspekciju za hranu.

Inspekcijska služba je u saradnji sa Regionalnim centrom Doboj Instituta za zaštitu javnog zdravstva RS je 07.08.2019. godine zabranila prodaju spornih sendviča sa piletinom i majonezom i pica sa majonezom korištenje majoneze u jednoj pekari i uzela uzorke za mikrobiološku analizu spornih namirnica kao i uzorke za anlizu drugih uzoraka hrane. Urađena su i dodatna uzorkovanja hrane po drugim ugostiteljskim objektima i radnjama za prodaju hrane, te drruge kontrole koje podrazumijevaju provjeru sanitarno higijenske uslove u objektima. Kod 12 pacijenata je zabilježena teža klinička slika i oni su hospitalizovani, troje je vec otpušteno na bolničko liječenje. Kod svih hospitalizovanih uzet je uzorak stolice za koprokulturu, a pacijentima koji nisu hospitalizovani savjetovano je da ambulantno dostave uzorke stolice za analizu. Dana 09.08.2019. dobili smo prvi rezultat mikrobioloških analiza uzoraka stolice te je kod jednog uzorka utvrđeno prisustvo bakterije Salmonela u uzorku stolice. Sagledavajući činjenicu da i većina drugih pacijenata pokazuje iste tegobe a da su konzumirali istu hranu možemo Regionalnom zavodu Doboj Instituta za zaštitu javnog zdravstva Republike Srpske prijaviti epidemiju infektivnog enterokolitisa uzrokovanog bakterijom Salmonela spp.

O ovome je obaviještena nadležna inspekcija za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštine Teslić koja je naložila zatvaranje predmetne pekare.

Molimo građane da u ovim toplom periodu godine obrate pažnju na način pripreme, obrade i čuvanja hrane. Hranu da čuvaju u rashladnim uređajima, izbjegavaju podgrijavanje termički već jednom obrađene hrane, izbjegavaju svakodnevno korištenje brze hrane. Prema našim podacima 80% oboljelih su osobe od 15 do 30 godina što odgovara da ova starosna populacija najviše i pribjegava korištenju brze hrane. Molimo sve ugostiteljske radnje, lica koja se bave organizacijom i pripremom slavlja u toku ljetnih mjeseci a kojih je puno da posebno obrate pažnju na način pripreme, čuvanja i distribucije hrane, pošto grupna okupljanja uvijek sa sobom nose rizik od masovnih crijevnih zaraznih oboljenja čiji uzrok uvijek bude kontaminirana hrana.

U narednom periodu pošto su već pre proglašenja epidemije u saradnji sa Regionalnim centrom Doboj Instituta za zaštitu javnog zdravstva Republike Srpske preduzete protivepidemijske mjere izbacivanje iz prometa inkriminisane hrane očekujemo smanjenje broja oboljelih i popravljanje epidemiološke situacije“, navodi se u saopćenu Doma zdravlja Teslić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije