Proglašeni zimski uvjeti za vožnju

Radiosarajevo.ba
Proglašeni zimski uvjeti za vožnju

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju, te se zabranjuje kretanje na svim prevojima za autobuse, teretna vozila, teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopćeno je u vanrednom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Na području Kantona Sarajevo, u općini Trnovo, oko 11.30 sati uklonjena je lavina na putnoj komunikaciji Krupac-Trnovo na lokaciji Kijevo, tako da je ta putna komunikacija prohodna. Također, svi regionalni putevi na području općine su prohodni. 

Ekipe preduzeća koja su nadležna za održavanje puteva su na terenu i vrše pročišćavanje saobraćajnica. 

Lokalni putevi se trenutno ne čiste jer se čeka prestanak padavina, kako bi se pristupilo njihovom pročišćavanju. Nadležne općinske službe, kao i Služba civilne zaštite su na terenu i prate stanje. 

Općina Novo Sarajevo: Zbog obilnih snježnih padavina, koje su prouzrokovale probleme u odvijanju saobraćaja na području općine, posebno padinskih dijelova danas u 13:00 sati je održana vanredna sjednica Štaba civilne zaštite općine Novo Sarajevo. 

Prema informacijama od ostalih općinskih operativnih centara civilne zaštite na području njihovih općina saobraćaj se odvija otežano, posebno u padinskim dijelovima, nadležna preduzeća za održavanje putnih komunikacija su na terenu i vrše pročišćavanje saobraćajnica prema prioritetima. 

Zimska služba KJKP "Rad" je sve svoje ekipe uputila na teren i vrši raščišćavanje saobraćajnica I i II prioriteta. 

U Zeničko-dobojskom kantonu, u općini Olovo, visina snijega kreće se od 60 do 120 cm, temperatura -10 C, snijeg i dalje pada. 

Magistralni put M-18 i svi regionalni putevi su prohodni, lokalni putevi na kojima se odvija autobuski saobračaj su prohodni. Većina ostalih lokalnih puteva je prohodno, zimske službe ćiste snijeg po prioritetima. 

Naseljena mjesta do kojih nisu probijeni putevi su Slivnje, Milunići i Krajšići u koje se dolazi preko područja općine Sokolac. 

Nastava u školama odvija se sa manjim problemima, privredna preduzeća koja se bave rezanjem građe nerade zbog niskih temperatura. Tekstilna industrija radi bez problema. 

Stanje na području Tuzlanskog kantona u odnosu na jutrošnje je bez značajnih promjena. Visina snijega je od 15 do 30 cm. Saobraćaj se na području cijelog kantona odvija otežano zbog ugaženog snijega na kolovozu. Ekipe putne operative su na terenu i rade na čišćenju puteva od sniježnih nanosa. Dodatne probleme stvara i niska temperatura koja onemogućava djelovanje posipnog materijala. 

Na području općine Kladanj palo je oko 30 cm novog snijega. Ekipe putne operative su na terenu i vrše čišćenje puteva od sniježnih nanosa. Još je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od sniježnih padavina. 

Visoki snijeg i sniježni nanosi koji su dosezali visinu od jednog do dva metra ugrozili su oko 30 naselja na području općine Kladanj. 

Ekipe Civilne zaštite su na terenu sa angažovanom mehanizacijom i za sada se pokušava obezbjediti pristup svim ugroženim naseljima. 

Snijeg na cijelom prostoru Kantona 10 i dalje intenzivno pada. Visina sniježnog pokrivača iznosi od 30 do 60 cm. Magistralne ceste su prohodne iako je na prijevojima Borova glava, Mliništa, Korićina i Oštrelj promet otežan zbog jakog vjetra koji pravi nanose snijega. 

Regionalna cesta Glamoč-Rore-Drvar je neprohodna za promet zbog jakog vjetra i nanosa. Lokalne ceste u općinama su prohodne osim pojedinih dionica u općinama Bosansko Grahovo, Tomislavgrad i Glamoč gdje zbog jakog vjetra dolazi do povremenih prekida u prometu. 

Zimske službe za održavanje i čišćenje prometnica se nalaze na terenu i vrše čišćenje i posipanje prometnica. Opskrba strujom je redovita i bez problema. Nastava u školama je prekinuta u popodnevnoj smjeni. 

Visina snijega na području Bosansko-podrinjskog kantona iznosi od 60 do 80 cm. Promet na području kantona se odvija otežano. 

Svi putni pravci su prohodni. Zbog sniježnih padavina škole rade skraćeno radno vrijeme. 

Promet na prostoru Srednjebosanskog kantona zbog novih sniježnih padavina odvija se otežano i usporeno, a i vidljivost je u pojedinim krajevima smanjena zbog intezivnih padavina. Ugaženog snijega na kolovozu ima od dva do pet cm, a dodatne probleme stvara i niska temperatura zbog koje je kolovoz zaleđen, kao i mjestimično jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

U Unsko-sanskom kantonu svi regionalni putevi su prohodni, dok se na magistralnim putevima na području Kantona, u skladu sa rješenjem FM prometa i komunikacija zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila, teretna vozila sa prikolicom i šlepere. 

Snijeg još pada ali je slabog intenziteta. 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na širem području Stoca pada ledena kiša, a na području Neuma i Ravnog za saobraćaj su zatvoreni svi regionalni i lokalni putevi.

Zbog niskih temperatura i obilnih sniježnih padavina otežano je odvijanje saobraćaja posebno preko planinskih prijevoja Ivan-sedlo, Makljen i Žegulja, kao i većih uspona. Zbog sniježnih nanosa u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Gacko-Tjentište.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije