Profesor Pettigrew: Osuđujuća presuda Mladiću može biti prekretnica za BiH

Fena
Profesor Pettigrew: Osuđujuća presuda Mladiću može biti prekretnica za BiH
NAP / David Pettigrew
Profesor na Odsjeku za filozofiju, holokaust i genocid na američkom Southern Connecticut State Univerzitetu David Pettigrew izražava nadu da će bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić biti osuđen po svim tačkama optužnice.

Izricanje presude na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, balkanskom krvniku, kako su ga nazvali brojni svjetski mediji, koji se tereti za najteže zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog vijeka, zakazano je za 22. novembra.

Profesor Pettigrew, također član Studijskog programa za istraživanje zločina genocida na Yale Univerzitetu i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99, ističe da se u optužnici nekoliko puta navodi da je Ratko Mladić "učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu organiziranom za trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s teritorija BiH, odnosno s teritorija koji su smatrali srpskim".

Ukoliko bi Mladić bio osuđen za zločine, Pettigrew očekuje da će nakon toga međunarodna zajednica shvatiti da je Republika Srpska osnovana i uspostavljena genocidnom ili kriminalnom namjerom, te da je priznanje Republike Srpske u Daytonu moralni neuspjeh.

"Stoga, osuđujuća presuda u ovom slučaju može biti prekretnica, dovodeći postojanje Republike Srpske u pitanje te pružajući šansu Bosni i Hercegovini da se ponovo ujedini kroz ustavnu reformu", mišljenje je ovog uglednog profesora.

Nada se i da će Mladićeva očekivana osuda dovesti do drugih važnih inicijativa, poput usvajanja državnog zakona koji zabranjuje glorifikaciju ratnih zločinaca i negiranja genocida, jer bi takve inicijative pružile mogućnost za stvaranje pravednije budućnosti u BiH.

"Slučaj Mladića je veoma simboličan s obzirom na to da je on bio vojni komandant koji je bio uključen u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata uključujući širenje terora nad civilima Sarajeva, pucajući snajperima na građane Sarajeva, kao i uklanjanje muslimana iz Srebrenice", kazao je Pettigrew.

Nadalje smatra da, uzimajući u obzir da je nekoliko vojnika koji su bili pod njegovom komandom osuđeno za različite zločine uključujući genocid i zločine protiv čovječnosti, on mora biti smatran odgovornim za ove zločine.

Također, optužnica za Mladića je veoma važna sa stanovišta utvrđivanja historijskih činjenica, jer sadrži brojne dokaze o agresiji Srba uključujući i genocid i druge ratne zločine poput zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja, na teritoriji BiH.

Za primjer je naveo da optužnica Mladića tereti i za nepoduzimanje koraka da bi zaštitio zatvorenike od torture, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja, ali i drugih nehumanih tortura u logorima kao što su Omarska, Keraterm, Trnopolje i Manjača.

Optužnica sadrži i detalje o ubojitim napadima snajperima i granatama na sarajevske civile, kao i o genocidu u Srebrenici, uključujući i ubistva koja su se dogodila u skladištu u Kravici, Petkovcima te u Domu kulture u Pilici.

Podsjetio je i na snimak na kojem Mladić ulazi u Srebrenicu, govoreći svojim podređenima da krenu prema Potočarima i na taj način se osvete muslimanima. Zbog svega toga, kaže profesor, ova presuda će biti vrlo lično doživljena za preživjele žrtve širom BiH, ali i svijeta.

"Razmišljam o onima koji su ušli u autobus, nakon što su izašli iz Fabrike akumulatora u kojoj su bili pripadnici danskog bataljona pri Ujedinjenim nacijama. Gledali su u muškarce koji su ostali i nikada neće zaboraviti izraze lica onih koji nisu mogli ući u autobus", kazao je.

Prisjetio se da mu je jednom, kada je dočekao tabute u Potočarima, jedan od preživjelih rekao da su ga neprijatelji stavili u kamion, svezali mu ruke iza leđa kada je pomislio da ide u logor u Zvorniku. Upitao je profesora Pettigrewa, i tada sa izrazom nevjerice na licu, "Ko je mogao pomisliti da će nas sve ubiti? Ko je mogao pomisliti da će uraditi takvu stvar?".

"Nisam mu mogao odgovoriti, ali Ratko Mladić mora odgovarati za te zločine i žrtve, on mora biti proglašen krivim. Mi nikada ne smijemo zaboraviti, a pravda mora biti zadovoljena", jasno je kazao Pettigrew.

Dodao je da, sveobuhvatna optužnica protiv Mladića sadrži mogućnost da se osigura pravda za preživjele Srebreničane, ali i one iz logora Omarska, Trnopolje, Luka (Brčko), za one iz Foče, Višegrada, Sarajeva i iz svakog drugog grada i mjesta gdje su počinjeni zločini.

Također, osuda za Mladića može doprinijeti nadi da pravda, bez obzira na njenu nesavršenosti u sudskim procesima, može biti dostignuta, ali da bi ona bila zaista postignuta, profesor Pettigrew smatra da postojanje RS-a, naslijeđa Ratka Mladića i njegovih zločina, mora biti dovedeno u pitanje.

Optužnica protiv Mladića dokumentira prirodu udruženog zločinačkog poduhvata koji uključuje kriminalne saučesnike iz Srbije. Ovaj zločinački poduhvat uključivao je, na primjer, učestvovanje predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, kao i Jovice Stanišića i Franka Simatovića, dužnosnika Službe državne sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Da je presuda došla ranije, nalazi iz tog slučaja mogli bi pojačati zahtjev BiH za reviziju presude u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, ali ipak, slučaj Mladić dokumentira direktnu ulogu koju je Srbija imala u agresiji na BiH i u zločinima bosanskih Srba.

"U slučaju Perišić rečeno je da je Mladić na kraju rata uputio pismo Miloševiću, kopirajući Perišića, kako bi izrazio zahvalnost za "neprocjenjivu" pomoć koju je Vojska RS-a dobila od vlasti SRJ. Mladić je rekao da će ostati zauvijek zahvalan", podsjeća Pettigrew, a slučaj Mladić naglašava da će jednoga dana Srbija morati biti odgovorna za svoju ulogu u ratnim zločinima počinjenim u BiH.

Osvrnuo se i na zahtjev odbrane Mladića za odgađanje presude zbog zdravstvenih razloga, izražavajući nadu da taj zahtjev neće biti uvažen te izrazivši nadu da je MKSJ naučio to iz slučaja Vojislava Šešelja.

"Beskrupulozno medicinsko osoblje, vjerovatno iz Srbije, tvrdilo je da Šešelj pati od oblika naprednog raka. Međutim, nakon puštanja na slobodu iz Haaga, Šešelj je, čini se, doživio čudesni oporavak i počeo promovirati Srpsku radikalnu stranku i njegovu viziju Velike Srbije podsjeća profesor.

Stoga, zaključuje univerzitetski profesor David Pettigrew, ne vjeruje da će MKSJ dopustiti da Mladića pregleda medicinsko osoblje iz Srbije, ili da bude pušten u Rusiju ili bilo gdje drugo kako bi dobio medicinsku njegu, jer je medicinska njega u Haagu na najvišem nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije