Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

5
Radiosarajevo.ba
Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo
Foto: Ustupljena fotografija / Armin Kržalić

Da, to nije neko novo otkriće, bilo je i za očekivati. Kremlj već više od četiri godine jakim hibridnim djelovanjem radi na podjeli među europskim građanima, kaže profesor sigurnosti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić povodom informacija da se na prostoru bosanskohercegovačkog entiteta RS pojavio i djeluje ruski proratni bloger koji se pojavljuje pod nazivom "Rybar", te da je na području Srbije i entiteta RS održao višednevnu "edukaciju".

"Agenta utjecaja"

"Kao najčešću metodu za ostvarivanje svojih ciljeva koristi regrutaciju "agenta utjecaja". Mi to nijemo posmatramo i nismo poduzeli nikakve mjere da bar usporimo prelijevanje takvog djelovanja na teritorij naše države. Rusija sada svoj fokus usmjerava na zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Makedonija, Crna Gora, ali i Hrvatsku)", upozorava profesor Kržalić.

Pored kreiranja narativa strankama i pojedincima, Rusija je poduzela aktivnosti među kojima je i davanje značajnih sredstva političarima, krajnje desnim organizacijama i tzv. humanitarnim organizacijama.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

"To je ista matrica po kojoj se radilo sa ekstremno desnim političkim strankama i akterima u Njemačkoj i Francuskoj s ciljem podrivanja javne podrške Ukrajini. Rusi su ovim akterima davali  bankovne zajmove, podršku u kupovini nekretnina, trgovinske ugovore i druge olakšavajuće finansijske aktivnosti. Zbog ovakvog agresivnog hibridnog djelovanja Europski parlament je zatražio da se ispita odnos između katalonskih secesionista, odnosno veza predstavnika pokrajinske katalonske vlade i ruske administracije", ističe ugledni stručnjak.

Uplitanje Rusije

Žalosno je, kaže profesor Kržalić, da pored stalnog odlaska Milorada Dodika na noge Putinu, Europski parlament ili Parlamentarna skupština BiH nije zatražila da se ispita odnos između secesionista vlade entiteta RS i ruske administracije.

Kako ruska propaganda opasno raspiruje tenzije u BiH i regiji zbog Rezolucije o Srebrenice

Kako ruska propaganda opasno raspiruje tenzije u BiH i regiji zbog Rezolucije o Srebrenice

"Uplitanje Rusije u unutrašnju politiku BiH, kao i zadnji primjer nepoštivanja obilježja države Bosne i Hercegovine postaje dio šire ruske strategije za promicanje unutrašnje destabilizacije Bosne i Hercegovine i nesigurnosti na području Zapadne Europe. Zabrinjava to što će ruska propagandna mašinerija, putem širenja dezinformacija i nezakonitih sadržaja doprinijeti širenju narativa ekstremne desnice i secesionizma a što će doprinijeti dodatnoj polarizaciji bh. društva. Gora spoznaj od navedenog je da na takve aktivnosti i narative neće niko reagovati niti imati odgovor. Tko zna možda nam ovog puta Dodik iz Moskve donese neku sretniju ikonu", kazao je je profesor Kržalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije