Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović o Sidranu: 'Svaki trenutak s njim vrijedio mi je cijelo bogatstvo'

8
A. S.
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović o Sidranu: 'Svaki trenutak s njim vrijedio mi je cijelo bogatstvo'
Foto: Radiosarajevo.ba / Ismet Gavrankapetanović i Abdulah Sidran

Brojne javne ličnosti opraštaju se od legendarnog bh. književnika i akademika Abdulaha Sidrana, koji je preminuo u subotu, 23. marta, u 80. godini poslije duge i teške bolesti.

Jedan od njih je i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice u Sarajevu, koji je bio veliki prijatelj sa Sidranom.

"Odlazak dobrog moga Avde na bolji svijet me duboko potresao. Umjetnik riječi, umjetnik rečenice,  umjetnik osjećanja, dobri moj Avdo...

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Toplina emocije i oštrina misli, krasile su jasnost njegovog izražaja. Neponovljivo dobar, neponovljivo plemenit... Svaki trenutak s njim vrijedio mi je cijelo bogatstvo Abdulah Sidran, moj veliki dragi prijatelj, moj brat, moj ponos…", kazao je za Radiosarajevo.ba prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice u Sarajevu, kod koga se u više navrata liječio upravo Sidran.

Njihovo prijateljstvo je neraskidivo. To je dokazao i Akademik Abdulah Sidran kada je po izlasku iz Opće bolnice u Sarajevu, na svom Facebook profilu početkom januara 2022. objavio je fotografiju sa uglednim sarajevskim doktorom. 

Nazvao ga je "Čovjek-svitac".

Abdulah Sidran još 1993. napisao tekst himne BiH: “Tobom su prošli ratovi, oblaci crnih zastava...'

Abdulah Sidran još 1993. napisao tekst himne BiH: “Tobom su prošli ratovi, oblaci crnih zastava...'

"Reknem mu tako onomad, u Općoj, a on, da okrene na šalu: "Kakav svitac od 100 kila ?", te odosmo u lingvistiku. Onaj insekt što noću svijetli, s v i t a c, to je bosanski ikavski oblik imenice s v j e t l a c. Onaj koji svijetli. A od toga, bracika moj, dođe i oblik: svetac ! - Tu me doktor prekide: "Neka ! Meni je dosta ovo SVITAC!"

Ima li ko da neće pogoditi o kome sam ovo pričo?", napisao je Sidran u opisu fotografije na kojoj je nasmijan zagrlio prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića. 

Podsjetimo, bh. književnik Abdulah Sidran krajem 2020. godine liječio se u Općoj bolnici u Sarajevu, gdje se borio protiv infekcije COVID-19. I tada je kazao: "Moj brat, moj sin, sve moje....dragi doktor Ismet Gavrankapetanović. Živio mi, brate moj."

Ismet Gavrankapetanović i Abdulah Sidran - undefined

Foto: Privatni album: Ismet Gavrankapetanović i Abdulah Sidran

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije