Kome će pripasti hotel Maršal: Vlada FBiH ne pregovara s Vladom KS-a

N. K.
Kome će pripasti hotel Maršal: Vlada FBiH ne pregovara s Vladom KS-a
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je za Radiosarajevo.ba da Vlada KS-a ima jasan plan u vezi s hotelom Maršal na Bjelašnici, a to je prodaja i saniranje dugova.

"U toku je realizacija ideje da s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine izvršimo razmjenu tako što ćemo mi njima dati skladišni prostor na Terminalima u Pločama, a da oni nama administrativno dodjele hotel Maršal. Drugim riječima, s Vladom FBiH izvršit ćemo vid trampe jer se trenutno nalazimo u poziciji da nam je ovaj hotel povjeren na upravljanje, ali ne i vlasništvo nad istim", objašnjava Konaković.

Prema riječima premijera, ovim hotelom se trenutno gazduje veoma loše što najbolje pokazuju finansijski gubici.

"Ni bivšem menadžmentu ni poduzeću ZOI '84 nije uspjelo da od hotela Maršal naprave da bude bude finansijski samoodrživ. U minusu smo 2,5 miliona maraka, a ima još i veoma mnogo dugova koje će trebati isplatiti", rekao je Konaković. 

Istaknuo je da ukoliko im Vlada FBiH dodjeli u vlasništvo ovaj hotel,  sljedeći korak će biti prodaja i pronalazak najboljeg kupca, a prema njegovim riječima, ovaj prijedlog će se uskoro naći i pred Skupštinom KS-a. 

"Prvo i osnovno jeste da nam ga administrativno prepuste. Onda ide procjena vještaka da vidimo koliko vrijedi i onda prelazimo u fazu prodaje. Ova ideja je potpuno realna, ići će i pred skupštinske zastupnike, a Pravobranilaštvo KS-a, kao i resorno ministarstvo koje je već dalo pozitivnu ocjenu na ovu ideju", zaključio je Konaković. 

Podsjećamo da je hotel Maršal nedavno ostao bez deset radnika, nakon što je prije tri mjeseca Porezna uprava FBiH blokirala transakcijski broj računa hotela zbog duga od oko 455 hiljada KM. Račun im je također blokirala i Općina Trnovo, i to u iznosu od oko 28 hiljada KM.

Iz ureda Vlade FBiH za naš portal su kazali kako nisu upoznati s idejom "trampe", odnosno zamjene hotela Maršal na Bjelašnici sa skladišnim prostorom na Terminalima u Pločama. Dodali su također kako nisu učestvovali u pregovorima u vezi s navedenom zamjene te kako je s Vladom KS-a pregovarala Agencija za privatizaciju FBiH s obzirom na to da je hotel u procesu privatizacije.

Podsjećamo, prošlu zimsku sezonu hotel je zjapio prazan, a tako je dočekao i ovogodišnju ljetnu sezonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije