Pročitajte sporazum koji je 'Osmorka' potpisala sa HDZ-om i SNSD-om

2
Radiosarajevo.ba
Pročitajte sporazum koji je 'Osmorka' potpisala sa HDZ-om i SNSD-om
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dodik, Čović i Nikšić

U sporazumu o formiranju vlasti na državnom nivou "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022-2026. godina", koji su večeras u Sarajevu potpisali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić definirano je osam ciljeva koje će ispuniti "Osmorka", SNSD i HDZBiH. 

 To su evropske integracije, brzo usvajanje budžeta, mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj, te uspostavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje ivesticionih projekata, izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa, reforma pravosuđa i reforma sigurnosno-obavještajnog sistema.

Sporazum tretira pitanje Evropske unije, odnosno europskih integracija, dok se NATO i ne spominje. Također, kada je riječ o izbornoj i ustavnoj reformi jasno je da se radi o "legitimnom predstavljanju", te se u život vraća presuda "Ljubić" koja uopće ne tretira pitanje izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Nermin Nikšić, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali sporazum

Nermin Nikšić, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali sporazum

Podsjećamo, Nikšić je pojasnio da u sporazumu stoji na koji će to način biti odblokirane investicije, te da niko nije postavio nikakav uvjet za dogovor "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a.

Sporazum
Foto: Screenshoot: Sporazum

Čović je rekao da će se u roku od šest mjeseci od potpisivanja sporazuma provesti izborna i ustavna reforma poštujući presude Evropskog suda za ljudska prava i odluku Ustavnog suda BiH. Dodik je kazao da su dobro izabrali dan kada Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status.

Predstavnici Osmorke, HDZ-a i SNSD-a potpisuju koalicioni sporazum

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, December 15, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije