Pročitajte prijedlog zaključaka HDZ-a o entitetskoj granici koji nisu prihvaćeni

Radiosarajevo.ba
Pročitajte prijedlog zaključaka HDZ-a o entitetskoj granici koji nisu prihvaćeni
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) u Predstavničkom dom Parlamenta Federacije imali su svoj prijedlog zaključaka o entitetskoj granici.

Među zaključcima su bili i oni koji su podržani to jeste usvojeni na sjednici.

1. Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da se posvete očuvanju ustavnog poretka kao i mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini;

2. Pozivamo Parlament Bosne i Hercegovine da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od strane nižih administrativnih jedinica u Bosni i Hercegovini kao i jedinica lokalne samouprave i

3. Pozivamo odgovorne nosioce u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti u Bosni i Hercegovini, te sve političke predstavnike da na osnovu ustavnih obaveza, odnosno primjenjujući principe ustavnosti i zakonitosti se uključe u implementaciju odluka Ustavnog suda Bosne i Herceogvine, kao i provedbu presuda međunarodnih i domaćih sudova.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključke o entitetskoj granici, evo i koje

Umjesto usvojenog zaključka kojim se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poziva da "sankcioniše političke zvaničnike koji učestvuju ili su u proteklom periodu učestvovali u rušenju ustavnog poretka, podrivanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i neizvršavanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava", HDZ je predložio:

"Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poziva predstavnike međunarodne zajednice da pomognu u procesu očuvanja mira i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine kao i prihvaćanja svih rješenja koja su plod dijaloga u okviru Ustava Bosne i Hercegovine i europskih standarda."

Nije prihvaćen ni prijedlog zaključka da kojim se Vlada Federacije zadužuje da "izvrši analizu zakona i propisa u ovom entitetu koji se odnose na državno zemljište sukladno odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Među prijedlozima HDZ-a nije onaj koji je usvojen, a glasi:

"Predstavnički dom Parlamenta FBiH ne prihvata poziv Narodne skupštine RS za definisanje 'granične linije', jer u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovni ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj."

Prijedlozi HDZ-a - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Prijedlozi HDZ-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije