Pročitajte detalje iz sporazuma SDP-SNSD

Radiosarajevo.ba
Pročitajte detalje iz sporazuma SDP-SNSD

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) jučer je na proširenoj sjednici, kojoj nije prisustvovao šef stranke Zlatko Lagumdžija zbog postupka oporavka, dalo punu podršku Sporazumu o programskoj/projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH koji je prije nekoliko dana postignut između SDP-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Budući da je ovih dana bilo mnogo medijskih špekulacija o sadržaju sporazuma, te kako su pojedini mediji čak i objavili tekst sporazuma od kojih ni jedan od objavljenih nije potpisani sporazum između dvije stranke, nakon što je Predsjedništvo SDPBiH potvrdilo Sporazum, orginalna verzija dokumenta je postavljena na web portal SDP BiH", stoji u saopštenju.

SPORAZUM NA OVOM LINKU

SDP i SNSD su dogovorili i pojednostavljivanje ratficiranja međunarodnih sporazuma te uvođenje novog koncepta poslovne registracije kroz višestruko smanjenje troškova, online registraciju, jednošalterski postupak, skraćenje rokova na 3 dana i zajednički projekat entitetskih vlada prema međunarednim institucijama - software

U Sporazumu je istaknuto kako će stranke raditi na realizaciji Mape puta iz Brisela, i to na način da će „kroz institucije vlasti na nivou BiH i entiteta osigurati implementaciju obaveza preuzetih na Političkom dijalogu na visokom nivou“.

Kao tačka broj 2 istaknut je ubrzan ekonomski razvoj. Prvenstveno, zaštita domaćih proizvođača i to SDP i SNSD namjeravaju ostvariti tako što će domaće subjekte izjednačiti sa stranim, poboljšati carinske procedure, ukinuti valutnu klauzulu, zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda u vrijeme prispijevanja istih u BiH, zabraniti izvoz pšenice i kukuruza za sve koji primaju poticaje.

Namjeravaju ove dvije stranke izmijeniti i član 36. Zakona o Centralnoj banci BiH kojim se omogućava korištenje obveznica BiH, entiteta, kantona ili općina do deset posto ukupnih obaveznih rezervi banaka, ozakoniti funkciju i urediti nadležnosti Vanjskotrgovinske komore.


Kako je već ranije objavljeno, stranke su se dogovorile da u narednom periodu sagledaju uvođenje diferencirane stope PDV-a

Bilo je riječi i o koridoru Vc, a SDP i SNSD navode još i da:

„Ukoliko BiH u narednih 6 mjeseci ne dobije 3 BIP (Border inspection posts – Inspekcijski granični prijelaz, op.a.) granična prelaza prema Hrvatskoj odgovornim ćemo smatrati i Evropsku komisiju koju pozivamo na organizaciju hitnog sastanka sa predstavnicima Institucija BiH i da aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja. Napominjemo da su ispoštovane sve finansijske obaveze bh. strane.“

SDP i SNSD bi mijenjali i Zakon o državnoj službi, da se mandati čelnih ljudi ministarstava vežu za mandat ministra, da se državni službenici ocjenjuju kvartalno i da, dobiju li dvije negativne ocjene u toku godine ili uzastopno, budu razriješeni dužnosti. Ista odredba se odnosi i na rukovodioce.


U tačci 3, naslova „Efikasnija i racionalnija javna uprava“, predlaže se (što je već poznato) još i mijenjanje Izbornog zakona i Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH

Najviše „prostora“ u sporazumu dvije stranke zauzeo je 'dogovor' o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV). Predloženo je da konkursnu proceduru za imenovanje glavnih tužioca, njihovih zamjenika i tužilaca provodi VSTV; glavne tužioce na svim nivoima vlasti imenuju nadležna zakonodavna tijela, zamjenike i tužioce na državnom, entitetskom, kantonalnom i okružnom nivou uključujući i Brčko Distrikt BiH, na prijedlog VSTV-a, imenuje glavni tužilac;

„Sastav VSTV – članove koje imenuju nadležne advokatske komore zamjeniti sa članovima iz reda univerzitetskih profesora pravne struke, koje temeljem javnog konkursa imenuje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a u čijem sastavu će biti i predstavnici advokatskih komora. U slučajevima gdje postoji specijalno tužilaštvo primjenjuje se isti princip“, ističe se.

Uz navedeno, predloženo je i da se redefinišu rješenja u Zakonu o javnim nabavkama kako bi se osigurala efikasnija procedura i dodjela ugovora u skladu sa evropskim standardima, uz uvećavanje administrativne takse u procesu žalbi kako bi se spriječile manipulacije sa fiktivnim žalbama.

Bh. intelektualci uputili otvoreno pismo Lagumdžiji

Skoro 300 organizacija protiv sporazuma SDP-SNSD

Sporazum SDP-SNSD: Dodik vjeruje u provedbu

SDA o dogovoru SDP-SNSD: Najteži atak na državu

Šta su dogovorili Dodik i Lagumdžija?

Dogovor SDP-SNSD: Nadležnosti i novac entitetima

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije