Procesuirati Ćosića, Bulatovića, Lilića...

Radiosarajevo.ba
Procesuirati Ćosića, Bulatovića, Lilića...

Savez logoraša Bosne i Hercegovine predao je danas Tužilaštvu BiH u Sarajevu materijale na osnovu kojih očekuje skore optužnice i sudsko procesuiranje Zorana Lilića, Dobrice Ćosića i Momira Bulatovića, visokopozicionarih dužnosnika u bivšoj zajedničkoj državi koju su tokom rata u Bosni i Hercegovini činile Srbija i Crna Gora.

Bivši logoraši predali su, naime, Tužilaštvu informacije o postojanju sumnje da su ovi dužnosnici, zajedno s optuženim Slobodanom Miloševićem, Momčilom Perišićem i drugima, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom proteklih ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Cilj je bio stvaranje velike Srbije, a podrazumijevao je protjerivanje ili uništenje nesrpskog stanovništva s cijele teritorije Bosne i Hercegovine, kao i na prostoru tzv. SAO Krajina u Republici Hrvatskoj, izjavio je  predsjednik Saveza Murat Tahirović.

Među dokazima za optužbe protiv Lilića, Ćosića i Bulatovića, bivši bosanskohercegovački logoraši priložili su bh. tužilaštvu materijale s više sjednica Vrhovnog savjeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije, održanih dok je u Bosni i Hercegovini bjesnio rat.

U materijalu su odluke vrhuške da vojno podrži snage bosanskih Srba, rekao je Tahirović.

Bivši logoraši predali su također Tužilaštvu BiH materijale koji sadrže transkripte   razgovora između Dobrice Ćosića i optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića, videosnimak pojedinih Ćosićevih kompromitirajućih izjava, kao i presudu Dušku Tadiću u kojoj se za rat na tlu BiH vezuje termin - međunarodni sukob, te presudu Milanu Martiću, rekao je Tahirović.

Savez logoraša danas je Tužilaštvu BiH predao i informaciju protiv 36 srbijanskih državljana, istražitelja i policajaca u srbijanskim logorima "Šljivovica" kod Čajetine i "Mitrovo polje" nedaleko od Aleksandrovca, u kojima je, prema izjavama preživjelih logoraša, ubrzo nakon pada bosanskih enklava Srebrenice i Žepe, bilo zatočeno i na razne načine mučeno i maltretirano oko 800 Bošnjaka.

Senad Jusufbegović, jedan od bivših zatočenika u oba ta logora od augusta 1995. do 10. aprila 1996. godine, izjavio je danas novinarima u Sarajevu da su on i ostali  zarobljenici bili izloženi batinama, prinudnom potpisivanju montiranih izjava, izolaciji, prisilnom radu i drugim vidovima torture.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije