'Proces indirektnog izbora gradonačelnika mora biti javan'

Radiosarajevo.ba
'Proces indirektnog izbora gradonačelnika mora biti javan'


Na današnjoj sjednici Predsjedništva Naše stranke, uz prisustvo šefa kluba vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Vibora Hadžića, razmatrana je, između ostalog, i blokada izbora gradonačelnika Sarajeva koju provode politički blokovi okupljeni oko Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije.

U saopćenju se dodaje da je zaključeno da se SDA-ova strategija blokada i stvaranja političkog haosa, ''kao i SDP-ova nemoć uzrokovana gubitkom ideološkog kompasa i moralnog kredibiliteta'', nakon paralize državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa vlasti, sada prenijela i na proces izbora gradonačelnika Sarajeva. 

Naša stranka smatra da izbor gradonačelnika ove stranke žele provesti ne samo insistiranjem na kandidatima koji nisu dobili potreban broj glasova na prošloj sjednici, nego i pravnim nasiljem nad poslovnikom GV i Statutom Grada, čije se odredbe pokušavaju promijeniti nezakonito i isključivo u skladu sa dnevno-političkim potrebama SDP-a i SDA i njihovih "političkih satelita". 

Predsjedništvo Naše stranke ocijenilo je da njihov prijedlog da se gradonačelnik izabere tajnim glasanjem, predstavlja pokušaj da ucjenom i podmićivanjem utiču na glasanje vijećnika. 

Predsjedništvo Naše stranke je zaključilo da proces indirektnog izbora gradonačelnika mora biti javan i da građani moraju znati čiju političku podršku gradonačelnik uživa. 

''Predsjedništvo je ostalo pri stavu da niti jedan od ranije predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu i da će se naši vijećnici za gradonačelnika i njegove zamjenike odlučiti između novih kandidata, koji osim profesionalnih i moralnih kriterija za ovu istaknutu i važnu funkciju posjeduju kvalitete koji će im omogućiti da Sarajevo predstavljaju u pravom svijetlu u regionu i u svijetu'', navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije