Problemi bivših vojnika zbog Fonda PIO RS

Radiosarajevo.ba
Problemi bivših vojnika zbog Fonda PIO RS

Zaključcima pete sjednice Vijeća ministara BiH od 30. marta, koji se odnose na prava otpuštenih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) je zaduženo da pripremi izmjene i dopune Zakona o službi u OSBiH.

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović će ove sedmice primiti i predstavnike otpuštenih pripadnika OSBiH, javila je novinska agencija Fena

Ministarstvo će na ovaj način ujednačiti prava otpuštenih pripadnika s pravima srodnih kategorija na entitetskom nivou. S tim u vezi, predstavnici MOBiH će u toku ove sedmice održati sastanke s nadležnim entitetskim ministarstvima koji se bave pitanjima boraca, kao i s predstavnicima entitetskih fondova PIO da bi se na odgovarajući način implementirali zaključci Vijeća ministara BiH.

Ipak, kako su Nezavisne objavile danas,
Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske ne može bivšim pripadnicima sa teritorije RS izdati rješenje o prijevremenom penzionisanju, jer ne poznaje ovaj vid penzionisanja.

Predstavnik bivših vojnika iz RS-a Rade Dželetović odbijenicu iz Fonda PIO Republike Srpske sa ovim zaključkom dobio je jučer i žalbu je već uložio; naglasio je da je Vlada RS zaključkom priznala zakon o prijevremenom penzionisanju pripadnika OSBiH koji imaju dvije godine ratnog staža.

On je dodao da 350 bivših vojnika iz Republike Srpske neće odustati od traženja prava. Dželetović je rekao da on i njegove kolege iz RS, zajedno sa kolegama iz Federacije BiH, pravdu traže pred bh. institucijama u Sarajevu jer su one usvojile zakon koji im omogućava prijevremeno penzionisanje. "Nije isključeno da mi iz Republike Srpske nećemo ići u Banjaluku da tražimo svoje pravo ako ljudi iz Federacije dobiju svoje penzije, a mi budemo ostavljeni na cjedilu".

Danas je 14. dan protesta bivših vojnika koji na Trgu BiH, ispred zgrade zajedničkih institucija, štrajkaju tražeći ostvarenje svojih prava: početak isplate penzija, te poravnanje dugovanja na osnovu dosad neisplaćenih penzija (od 2010).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije