Problem zagađenosti zraka u Zenici: Pomoć će pružiti i češki stručnjaci

Radiosarajevo.ba
Problem zagađenosti zraka u Zenici: Pomoć će pružiti i češki stručnjaci

Predstavnici češke nevladine organizacije Arnika, koji borave u višednevnoj posjeti BiH, i udruženja Eko forum razgovarali su danas, u odvojenim posjetama, s načelnikom općine Zenica Husejinom Smajlovićem i premijerom Zeničko-dobojskog kantona Munibom Husejinagićem, o planiranom projektu "Uspostave Arhuškog centra u Zenici", javlja Fena.

Planirano je da taj projekt, koji finansira Valda Češke Republike, bude realiziran tokom ove godine kako bi bio osposobljen tim koji bi vodio budući centar.

Na oba sastanka prezentirana su češka iskustva u rješavanju problema zagađenja i načinu kako bi ta iskustva mogla biti primijenjena u Zenici.

NVO "Arnika" će udruženju "Eko forum" i lokalnoj zajednici staviti na raspolaganje veći broj studija, urađenih na češkim univerzitetima i uz pomoć nezavisnih eksperata, koja mogu pomoći u rješavanju problema zagađenja u Zenici.

Predstavnici "Arnike" su istakli da su, na zahtjev domaćina, spremni organizirati predavanja i seminare o temama od posebnog interesa za građane Zenice u njihovoj borbi za čistu životnu sredinu.

Tokom sastanka s premijerom ZDK naglašeno je da će kanton podržati saradnju ovih udruženja i uključiti se u neke segmente projekta.

Premijer Husejnagić je rekao da će partneri u tom projektu imati punu podršku Vlade kroz referentni centar Instituta u Zenici.

''Vrlo je važno u cijelom procesu borbe protiv zagađivača imati validne informacije, kao i referentni centar koji će davati prave informacije. Tek onda se možemo boriti protiv zagađivača na zakonit način'', dodao je Husejnagić.

Predstavnici "Arnike" istakli su da su ciljevi građana, nevladinih organizacija i lokalne uprave isti bez obzira što se metode djelovanja, u nekim geografskim područjima, ponekad razlikuju.

Član upravnog odbora češke "Arnike" Martin Skalsky kazao je da je situacija u Zenici i BiH vrlo slična situaciji u češkom gradu Ostrava, koji takođe ima pogone ArcelorMittala.

''S pritiskom javnosti investirana su značajna sredstva, te je zagađenje smanjeno deset puta. U roku dvije godine bitno je popravljeno stanje okoliša i vjerujem da to možete napraviti i ovdje u Zenici'', rekao je Skalsky.

Saradnja "Eko foruma" i češke "Arnike" trebala bi u narednih godinu dana rezultirati konkretnim rješenjima problema zagađenja u Zenici i osnivanjem "Arhuškog centra Zenica", koji bi trebao postati referenta institucija za širi region, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije