Problem u rudnicima su neobučenost i dotrajala oprema

Radiosarajevo.ba
Problem u rudnicima su neobučenost i dotrajala oprema

Generalno se može reći da su najteži uslovi u rudnicima u Zenici, ali nisu puno bolji uslovi ni u drugim jamama, rekao je federakni rudarski inspektor Refik Kurbašić u intervjuu za Oslobođenje, prenosi Fena.

Najveći problem u rudnicima u Federaciji BiH je, tvrdi, dotrajala oprema u centralnim stanicama i četama za spasavanje u rudnicima.

"U stanicama za spasavanje dijela rudnika i dalje koristimo aparat BG 174, čija je proizvodnja prestala. Prestalo se, dakle, i sa isporukom rezervnih dijelova za njega, ali čak i upijača CO2 koji se koriste za takve aparate", ističe Kurbašić.

Kreka je prva reagovala i nabavila nekoliko novih zamjenskih aparata, Kakanj je nabavio aparate i sada su u fazi ispitivanja, Zenica,  Breza i ostali rudnici su u fazi nabavke novih aparata preko Elektroprivrede.

"Potrebno je što prije nabaviti te nove aparate te da se ljudi što prije obuče za rad sa njima. Nesreće se događaju, a teško je ići na intervenciju sa izolacionim aparatima BG 174 za koje više nema rezervnih dijelova ni adekvatne patrone za upijač CO2", smatra rudarski inspektor.

Također, mišljenja je da se nesreće, kakve su bile posljednje dvije u Zenici, dešavaju zbog nedovoljne obučenosti ljudi.

"To su procesne nesreće, nesreće usljed greške.Kada su u pitanju nesreće na trakama, prvo se moraju zaštititi trake adekvatno s jedne strane, postaviti table upozorenja, a s druge, čovjek se mora obučiti da ništa ne smije raditi dok traka radi. Prvo i osnovno je isključiti uređaj pa onda raditi. Ali, to je stvar edukacije, tih kontrolnih ispita i priprema", objasnio je Kurbašić.

Što se tiče samih sredstava koja se ulažu u zaštitu na radu i podizanje tehničko-tehnološkog stanja u rudnicima, generalno, stvari se pomjeraju nabolje, te  navodi  da su u rudnicima uglja urađeni  sistemi, daljinski kontrolori određenih parametara u jamama.

"Ne znam koliko je novca do sada uloženo u zaštitu na radu u rudnicima u Federaciji, ali mogu reći da novi aparati BG 4 koji se uvode u centralne stanice su izuzetno skupi. Sigurno je da će se nabaviti minimalan broj koji je potreban po zakonu. Bez pomoći Elektroprivrede rudnicima u nabavci ovih aparata teško će ići", zaključio je inspektor.

Kao problem također ističe evidentan i nedostatak samospasilaca, posebno u Zenici, jer ih trenutno nema dovoljno da se obavlja tehnološki proces nesmetano.

"Takav je problem najevidentniji u Staroj jami. Nadam se da će biti riješen nabavkom samospasilaca, koji su već naručeni i čeka se njihova isporuka", poručio je Kurbašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije