Problem napuštenih pasa uzrokovan je nesankcionisanjem neodgovornog ponašanja ljudi

Promotivni tekst
Problem napuštenih pasa uzrokovan je nesankcionisanjem neodgovornog ponašanja ljudi
FOTO: Fondacija Dogs Trust / Psima nije mjesto na ulici

U svjetlu zadnjih izvještaja, na jednoj strani vezano za okrutnost i nepotrebno, nezakonito uništavanje pasa koji nisu ni bolesni ni opasni, a na drugoj za nelegalni uzgoj i zloupotrebu životinja što je nedavno nažalost rezultiralo smrtnim stradanjem jedne osobe, obraćamo se prije svega lokalnim vlastima, ali i drugim akterima te građanima s još jednim pozivom na intenziviranje aktivnosti u rješavanja problema kroz dosljednu i potpunu provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Među nezbrinutim, a sigurno i među vlasničkim psima, postoje i oni koji predstavljaju rizik i zajednici i drugim psima, a za tu kategoriju postoji adekvatna zakonska mjera.

Međutim, stihijsko „obračunavanje” sa svim psima među kojima je veliki broj zdravih i socijaliziranih pasa, što je nedavno bio slučaj u Lukavcu, je nehumano, protuzakonito i što je posebno važno naglasiti – potpuno neefikasno za rješavanje problema, jer su ovakvi činovi okrenuti prema posljedici a ne prema uzroku. U tom smislu pozdravljamo saopćenje za javnost koje je tim povodom izdala općina Lukavac, a kojim se ove aktivnosti osuđuju.

Potrebno je naglasiti da je uzrok eskaliranog problema neprovođenje Zakona zbog čega neodgovorno ponašanje ljudi, posebno vlasnika pasa, i neadekvatan odnos prema psima nisu sankcionisani kako je propisano. Pored neodgovornih vlasnika, problem uzrokuju i neregistrovani uzgajivači koji također prolaze bez sankcija, a za zajednicu poseban rizik predstavljaju oni koji se bave ukrštavanjem i uzgojem hibridnih pasmina namijenjenih da budu opasni ili za korištenje u borbama, što je to potvrdio i kobni incident na Palama kad je stradala vlasnica jednog takvog psa.

Kao i sve životinje koje koriste ljudima, i psi mogu potencijalno biti opasni ako se s njima ne postupa ispravno, odnosno, mogu biti izvor mnogobrojnih koristi za čovjeka ako se ponašamo odgovorno.

Psima nije mjesto na ulici, ali s obzirom na to da su oni, ne svojom greškom, već tu, jedino što je moguće uraditi jeste što prije početi provoditi sve elemente Sistema za upravljanje populacijom pasa dosljedno.

Ovo mogu osigurati samo lokalne vlasti, a ako su opredijeljene za zakonsko rješenje, podrška Fondacije Dogs Trust može im biti od ogromne koristi jer će za trajno, zakonsko i efikasno rješavanje problema iz javnih budžeta potrošiti mnogo manje sredstava nego što bi morali izdvojiti bez Dogs Trust podrške.

Važno je napomenuti da se Fondacija Dogs Trust finansira isključivo od donacija koje se ne sakupljaju u BiH, tako da su i građani od ovoga na dobitku, jer pored toga što će se problem na ovaj način konačno početi efikasno rješavati, uštede koje lokalne vlasti naprave mogu biti iskorištene za važne socijalne programe.

Pored velikog broja Dogs Trust programa koji se sada provode na oko 63 posto teritorije BiH u koje je do sada uloženo oko 30 miliona konvertibilnih maraka, od ove godine pokrenut je Program tehničke pomoći kojim je Dogs Trust spreman pružiti direktnu savjetodavnu i tehničku, a zavisno od inicijative vlasti i finansijsku podršku, u kreiranju detaljnog akcionog plana za uspostavu Sistema za upravljanje populacijom pasa te tokom njegovog provođenja. U tom smislu smo priredili i jednostavan Priručnik koji vlastima dodatno olakšava uspostavu Sistema koji je dostupan i na web stranici:

http://www.dogstrust.ba/wp-content/uploads/2019/01/DogsTrust-Prirucnik-za-podrsku-lokalnim-vlastima-DMP.pdf

Razumijemo da postoje brojna egzistencijalna pitanja, ali ovo pitanje koje nije vezano samo za dobrobit životinja, već i za zdravlje i sigurnost ljudi, lokalne vlasti mogu, uz značajna sredstva i druge resurse koje Dogs Trust ulaže, riješiti brže, lakše i s mnogo manje budžetskih sredstava nego što bi im inače bilo potrebno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije