Problem deminiranja: 2,3 posto ukupne površine BiH još je zagađeno minama

Radiosarajevo.ba
Problem deminiranja: 2,3 posto ukupne površine BiH još je zagađeno minama

Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP važan je partner Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine prije svega u oblasti deminiranja, naglasio je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović tokom današnjeg sastanka s Zahirom Virani, zamjenicom rezidentnog predstavnika UNDP-a.


Dodao je da Ministarstvo civilnih poslova koordinira proces deminiranja iznoseći podatak da najnoviji podaci govore da je 2,3 posto ukupne površine BiH još zagađeno minama, a ugroženo je 15 posto stanovništva.

Sve ovo govori da je neophodno inicirati dodatne aktivnosti, kako bi proces deminiranja bio ubrzan, smatra ministar Osmanović.

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani istaknula je da su prošlogodišnje poplave pokazale koliko je problem mina još prisutan u BiH.

Apelirala je na što bolju koordinaciju kako među predstavnicima međunarodne zajednice, tako i između međunarodne zajednice i domaćih institucija da bi BiH do 2024. godine konačno bila zemlja bez mina.

Na sastanku je razgovarano o donošenju novog Zakona o protivminskom djelovanju i naglašena potreba konsultacija sa svim relevantnim partnerima da bi se osigurala podrška donošenju zakona.

Razgovarano je i o mogućnostima za održavanje donatorske konferencije za deminiranje, te za drugu polovina septembra najavljeno održavanje sastanka odbora donatora za deminiranje u BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije