Prlić: Kome i zašto smetaju multikulturne škole?

Fena
Prlić: Kome i zašto smetaju multikulturne škole?
Ni pet godina nakon presude Općinskog suda u Mostaru o ukidanju "dvije škole pod jednim krovom" u Čapljini i Stocu, ta presuda nije implementirana.

Na to je danas podsjetila potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH Lana Prlić.

"U travnju 2012. godine Općinski sud u Mostaru je donio presudu, prema kojoj je naloženo ukidanje 'dvije škole pod jednim krovom' u Čapljini i Stocu, a rok je bio 1. rujna 2012. godine. Nakon skoro pet godina djeca još uvijek idu u školu u dvije različite smjene, uče dva različita jezika", ocijenila je Prlićeva te dodala je kako je presuda dokazala da je model "dvije škole pod jednim krovom" diskriminacijski, no da Ministarstvo obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona smatra da to nije tako.

Potpredsjednica SDP-a BiH smatra kako nadležni ili neće, ili ne znaju kako riješiti taj problem, pozivajući se po dobrom starom receptu na međunarodnu zajednicu, međunarodne organizacije i institucije.

"Koristim priliku da ih napomenem da ujedinjenje škola, te ukidanje bilo kakve vrste diskriminacije i segregacije je bila i još uvijek jeste postprijemna obaveza BiH prema Vijeću Europe", naglasila je.

 "Čitajući razne izjave ministara i ministrica obrazovanja u županijama u kojima se sprovodi ovaj model segregacije učenika, dobivam odgovor na pitanje je li ministri uopće žele da riješe ovaj problem i odgovor je jasan – ne. Pa tako imamo izjave ministrica i ministara iz HNŽ-a, Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije, koji kažu da je segregacija, ustvari, ustavno pravo na jezik, ili da škole nisu podijeljene, jer je biblioteka zajednička ili, zamislite, zajednička zbornica. Nigdje i nitko ne spominje djecu, koja će izaći iz tih istih škola i biti zakinuti za poznavanje svojih vršnjaka, ili čak za drugo pismo, samo zato što neki ministar ili ministrica ne vidi to kao problem. Jasno je da nadležni ministri ne uzimaju ovu presudu i problem za ozbiljno, jer ne postoji sankcija, a i ni odgovornost", ističe Prlićeva.

Izrazila je bojazan i da će, nakon 20 godina segregacije i diskriminacije u obrazovnim institucijama, multikulturalnost postati riječ koju nove generacije ne razumiju, ne svojom krivnjom ili svojim odabirom već radi nečijeg interesa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije