Prkosi Ukrajini i Zapadu: Priziva li Milorad Dodik priznanje Krima

Radiosarajevo.ba
Prkosi Ukrajini i Zapadu: Priziva li Milorad Dodik priznanje Krima
Foto: Anadolija / Milorad Dodik
Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da po stupanju na ovu dužnost namjerava da iznese inicijativu o priznavanju Krima dijelom Rusije.

Pripajanje poluostrva Rusiji proizašlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu sa Ustavom UN.

"To je bio demokratski proces tokom kojeg su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim istorijski pripada Rusiji i njen je sastavni dio", rekao je Dodik za rusku "Izvjestiju".

Prema njegovim riječima, paradoksalno je to što Zapad, koji se uvijek aktivno borio sa komunizmom, sada priznaje administrativno rješenje bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

"Јa sam lično jako zainteresovan za posjetu poluostrvu, posebno sada kada je postao dio Rusije i namjeravam da posjetim Krim čim se ukaže prilika", dodao je Dodik.

Na pitanje zar se ne boji pritiska Ukrajine, Dodik je zapitao na koga Ukrajina može da vrši pritisak, te naglasio da ta zemlja sada treba da rješava unutrašnje političke probleme, te da je uticaj Zapada na Kijev pokazao negativan i poguban efekat na tu zemlju.

On je ocijenio da Ukrajina treba da pristupi normalizaiciji odnosa sa Rusijom.

"U datoj situaciji riječ je više o pritisku Zapada", rekao je Dodik i naglasio da je sve to velika geostrateška igra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije