Priznanja Ahmetoviću i Rizvi za doprinos viznoj liberalizaciji

Radiosarajevo.ba
Priznanja Ahmetoviću i Rizvi za doprinos viznoj liberalizaciji

Evropski pokret u BiH uručio je danas ministru bezbjednosti BiH Sadiku Ahmetoviću i šefu pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju Samiru Rizvi priznanje za poseban doprinos procesu ukidanja viznog režima za građane BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je ovom prilikom da je dodjela ovakvih priznanja dobra poruka, kakvih je BiH više potrebno.

"Ovo je pozitivna, konstruktivna i optimistična poruka, a takva je i priča o EU", istakao je Inzko, navodeći da je pristupanja neke zemlje EU civilizacijska odluka.

Odlukom Skupštine Evropskog pokreta od 7. decembra prošle godine, nosioci istog priznanja za 2010 - 2011. godinu u istoj kategoriji su i Tanja Fajon, Valentin Inzko i Igor Davidović, kojima su priznanja ranije uručena. Ta priznanja naknadno će dobiti Stefan Fuele, Miroslav Lajčak, Cecilija Melstrom, Imre Varga, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Osman Topčagić. 

Skupština Evropskog pokreta donijela je odluku da se svake godine, počevši od 2011. godine, povodom Dana Evrope dodjeljuje Orden Evropskog pokreta za posebne zasluge pojedincima i kolektivima iz BiH i regiona koji su dali vidan doprinos uspjehu i razvoju u procesu evropskih integracija.

Priznanja će biti dodjeljivana i za doprinos partnerskim odnosima, vraćanju povjerenja i pomirenju naroda, te promociji demokratije, ljudskih prava, multikulturalnog društva i religijskih i drugih sloboda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije