Prizemljen jedan od dva helikoptera koji gase požare

Radiosarajevo.ba
Prizemljen jedan od dva helikoptera koji gase požare

Situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini je i dalje teška.
Što se tiče najugroženjih područja u BiH, Agić navodi da je isto kao i prethodnih dana s tim što imaju informaciju da je nešto teža situacija na području Konjica i Jablanice, a ostala požarišta - Trebinje, Nevesinje... sve je to otprilike isto kao i prethodnih dana, s obzirom da se radi o širokom prostranstvu koje je zahvaćeno požarima tako da je jako teško gašenje

„Posebno otežava činjenica da ćemo u tok dana imati djelovanje samo jednog helikoptera Oružanih snaga BiH usljed potrebe za redovnim pregledom koji je kratkotrajan, ali danas jedan helikopter mora biti prizemljen, od dva koja su nam na raspolaganju za gašenje požara“, kazao je jutros pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić

Po njegovim riječima, danas će djelovati helikopter Oružanih snaga samo na području općine Trebinje. U ostalim područjima koja su pod požarima u BiH, nažalost, jedinice koje su na terenu morat će se sa zemlje boriti protiv ovih požara koliko god budu u mogućnosti. 

Ministar sigurnosti ima sastanak s turskim ambasadorom u BiH kako bi smo sagledali sve mogućnosti dolaska najavljenog kanadera iz Turske. I dalje je problem tehničke prirode vezan za posebnu vrstu goriva koju taj avion troši, tako da to pokušavamo riješiti. 

Jablanica apeluje i dalje

Operativno-komunikacijski centar BiH, u saradnji sa Monitoring Information Centrom Evropske unije, i dalje pokušava ostvariti mogućnost dolaska zračnih snaga ostalih zemalja Evropske unije, ali nažalost do ovog momenta nemamo ni jednu zvaničnu ponudu“, kazao je Agić za novinsku agenciju Fena

Na području HNK u općini Konjic do kasnih noćnih sati dio pripadnika PVP Konjic i Šumarstva su radili na terenu u sprečavanju širenja požara. Požar je sinoć obišao i zapovjednik Stožera CZ Konjic sa zapovjednikom PVP i po njihovim riječima situacija je veoma teška i neizvjesna. Kako je noćas bilo bez vjetra i temperatura zraka znatno pala te je bilo nešto sporije širenje požara. Od jutros je svo raspoloživo ljudstvo na terenu i nastavlja se sa akcijama usporavanja širenja i lokalizovanja požara.


U općini Čapljina sinoć u 18.10 sati izbio požar u brdu iznad Dretelja, izgorila velika površina brda i borove šume, vatra se popela na Gradinu. Čitava vatrogasna postrojba je cijelu noć provela na terenu do 05.45 sati dežurajući na požarištu. Do slanja ovog izvješća na požarištu je ostala dežurna ekipa

Na području Mostara, u poslijepodnevnim satima 30. augusta i tokom protekle noći vatrogasci PVP Mostar su intervenirali na lokalitetima Vilino Polje, Pločno (požar koji je aktivan već duže vrijeme, zajedno sa djelatnicima šumarstva je gašen na dijelovima koji su bili dostupni za gašenje), Rudnik - gorilo smeće i otpad, Zijemlje - gorila šuma (intervenirali dva puta), Zalik, Blagaj i Drežnica - gorilo nisko raslinje. Navedeni požari su lokalizirani osim požara na Rujištu.

Na području općine Jablanica jutros u 05.30 sati aktivan je požar na području sela Glogošnica, brdo između sela Glogošnica i Šanica, plato Prenja i na platou planine Bokševica. U večernjim satima pomoć je stigla od Kantonalne uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo u vatrogasnim crijevima, specijalnim mlaznicama i pjenilima, od HE Jablanica 10 vatrogasnih crijeva, a od općine Konjic - jedne cisterne sa ljudstvom. Cisterna PVP Mostar je stavljena na raspolaganje već u prijepodnevnim satima.

Sedam intervencija u Tuzli

Procjenjuje se da je u večernjim satima na požarištima bilo aktivno oko 150 ljudi. Trenutna situacija na terenu Glogošnice i Šanice je znatno bolja već u večernjim satima. Još jednom je upućen apel na sve one koji mogu pomoći da pomognu oko pružanja pomoći angažiranju zračnih snaga i vatrogasnih cisterni sa opremom i ljudstvom. 


U općini Zenica vatrogasci su ugasili požare trave i rastinja na području Lopata i u ulici Bulevar Kulina bana i na starom požarištu Tuganja vrše dežurstvo kako ne bi pomovo došlo do upaljenja požarišta

U općini Čitluk u Gradnićima izbio je požar u 12.30 sati - ugašen je u 15.00 sati, a u Blatnici je izbio u 19.10 sati i ugašen u 21.00 sati. Na području Tuzlanskog kantona u općini Živinice u protekla 24 sata IVJ Đurđevik je imala tri intervencija na gašenju požara i to: požar na lokalitetu Gradine na tromeđi općina Živinice, Kladanj i Šekovići (RS) - (aktivan još uvijek), požar na šumi na lokalitetu Tresulje (aktivan i još uvijek tinja), požar na šumi i niskom rastinju u naselju Tupkovići (lokalizovan i ugašen).

U općini Tuzla u protekla 24 sata PVB Tuzla je imala sedam intervencija na gašenju požara na šumi i niskom rastinju i to dva puta požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Ilinčica, požar na niskom rastinju na lokalitetu Mandići, požar na niskom rastinju na lokalitetu Kiseljak, požar na niskom rastinju na lokalitetu kod Pozorišne ulice, požar na niskom rastinju u ul. 18 Hrvatske brigade i požar na niskom rastinju na lokalitetu Bare. Svi požari su lokalizovani i ugašeni. 

Oko Posušja još uvijek gori
Na području BPK, u općini Goražde, jučer oko 17.15 sati izbio je požar u naselju Sjenica. Odmah po dojavi vatrogasci su izašli na lice mjesta i požar su ubrzo ugasili. Na području USK, u općini Sanski Most TVJ-a Sanski Most imala je jednu intervenciju, dok je TVJ-aVelika Kladuša imala dvije

U općini Maglaj tokom cijelog dana Maglajski vatrogasci vršili su gašenje i natapanje vodom požarišta Jablanica, Brusnica i Smrdinj. U gašenju pored vatrogasaca učestvuju i uposlenici Šumarije. U općini Olovo aktivirao se stari požar u Gurdićima (ugašen je), a u Zavidovičima je gorilo nisko rastinje i šuma. U općini Kakanj vatrogasci su ugasili šumske požare na području Papratnice, Potoka i na području Varalići-Brnjic.

Na području SBK, u protekla 24 sata, na osnovu informacijama dobivenim do 09.00 sati registrirano je 11 požara. U općini Posušje i dalje su aktivna požarišta Rujan - Broćanac – Vranić, a na području Tomislavgrada, na potezu sela Dobrić-Korita, došlo je do ponovnog aktiviranja prostornog požara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije