Privrednicima u KS uskoro sredstva za nadoknadu junskih i julskih plata

1
Radiosarajevo.ba
Privrednicima u KS uskoro sredstva za nadoknadu junskih i julskih plata
Foto: Press služba KS / Muamer Mahmutović i Mario Nenadić

Sporazum o realizaciji aktivnosti finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće za juni i juli danas su potpisali Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, i Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore KS.

Cilj je pomoći privrednicima koji su zbog pandemije izazvane koronavirusom suočeni s padom prihoda.

Potpisivanju su prisustvovali Jasna Agić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i v.d. ministrica zdravstva, te Jasmin Halebić, privremeni vršilac funkcije ministra privrede i ministar finansija KS.

Halebić je najavio da će javni poziv, na koji će privrednici moći aplicirati, biti objavljen ove sedmice.

Dodao je da je za ove namjene planirano nešto više od osam milona KM.

"Održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima i članovima Koordinacionog tijela za zaštitu i oporavak privrede KS te smo, nakon diskusije o njihovim problemima, zajedno dogovorili model koji privrednicima odgovara i treba", kazao je Halebić.

Napomenuo je da su dogovoreni uslovi pod kojima će Privredna komora u saradnji s Ministarstvom privrede realizirati ovu podršku.

Iznosi finansijskih sredstava i imena firmi koje dobiju pomoć bit će objavljeni javno u izvještaju i dostavljeni Vladi KS.

"Ovaj sporazum pomoći će privrednicima KS da ubrzo dobiju sredstva za nadoknadu plata, koje su dobili za svoje radnike. Ovo je i osnovna uloga Asocijacije privrednika, kao što je i uloga Privredne komore KS, da pomaže privrednim subjektima u unapređenju privrednog ambijenta", kazao je Mahmutović.

Dodao je da je u ovom slučaju radi o "spašavanju privrede".

Premijer Nenadić je ustvrdio da je Kanton Sarajevo privredi pomogao mnogo više nego drugi kantoni.

"Tokom proteklih sedam mjeseci investirali smo 70 miliona KM u podršku privredi, sad smo odlučili da to uradimo i sa preostalih osam i po miliona KM, koje će implementirati Privredna komora", dodao je Nenadić.

On je podsjetio da je Vlada KS bila obavezna promijeniti prvobitni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom jer su njime bila planirana sredstva za prva dva mjeseca korona-krize.

Nenadić je istakao da pandemija nije prestala, novca je ostalo, zbog čega su donesene izmjene i dopune ovog zakona.

Ministrica Agić je rekla da su putem Službe za zapošljavanje u ovoj godini uložili 15 miliona KM za pomoć privredi, kroz aktivne mjere politike zapošljavanja. Privrednici su mogli aplicirati i sufinansirati zapošljavanja radnika.

Istakla je da je odziv poslodavaca bio velik, ali su, za razliku od prethodnih godina, zbog pandemije, pomogli i zdravstvenim ustanovama u zapošljavanju medicinskog osoblja s biroa, na što su utrošena dva miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije