Pritvorenici u BiH štrajkovali glađu - zbog supe!?

2
Radiosarajevo.ba
Pritvorenici u BiH štrajkovali glađu - zbog supe!?
Facebook / zatvorska kuhinja

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren je 22. jula prošle godine u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, kao najmodernija, najbezbijednija i ustanova toga tipa u BiH.

Međutim, nedavno su se suočili sa štrajkom pritvorenika.

"Štrajkujemo glađu zbog loših uslova. Hrana je uglavnom suva, bez supe. Odbijaćemo da jedemo do ispunjenja naših zahtjeva", napisala je Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH u svojoj žalbi  grupa pritvorenika iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatije kao "bh. Alkatraz", pišu Nezavisne novine.

U godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti ove institucije za 2020. godinu navodi se da su zaprimili ovu žalbu te da je rad na predmetu u toku.

"U žalbi su naveli da su zbog loših uslova u ovoj pritvorskoj jedinici počeli štrajk glađu i da će odbijati hranu do ispunjenja njihovih zahtjeva. U pritvoru se nalaze u samoizolaciji, u ćelijama provode po 22 sata, bez dnevne štampe, bez knjiga, biblioteke, bez tranzistora, bez televizora, telefonska veza s advokatom i rodbinom slabo da i funkcioniše, a u ćelijama im je zabranjeno pušenje", ističe se u izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2020.

U žalbi su pritvorenici ukazali da navodno nisu dobijali nikakva higijenska sredstva za čišćenje ćelija, a da je hrana bila uglavnom suva, bez supe.

"Podnosioci žalbe traže da im se obezbijedi dnevna štampa i postave televizori po sobama ili da im se omogući da sami kupe televizore koje bi po izlasku ostavili ustanovi", naglašavaju ombudsmani.

Na ove navode pritvorenika su se ombudsmanima izjasnili iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH, te naveli da se odbijanje zatvorske hrane ne smatra štrajkom glađu, te da niko od pritvorenika nije izjavio da je stupio u štrajk glađu u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Siniša Perković, v.d. direktora ovog zatvora, smatra da su žalbe pritvorenika neutemeljene.

Dodao je da sarađuju s Ombudsmanom i da je on na čelu institucije koja je relativno mlada pa je bilo puno posla, ali sve ide svojim tokom. Do sada je, tvrdi, urađen "lavovski dio posla".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije