Pritvor trojici optuženih za zločine na Korićanskim stijenama i u Jajcu

Radiosarajevo.ba
Pritvor trojici optuženih za zločine na Korićanskim stijenama i u Jajcu

Na prijedlog Tužilaštva BiH, određen je pritvor Zoranu Mariću, Saši Zečeviću i Radoslavu Kneževiću, optuženim za ratne zločine počinjene na Korićanskim stijenama i u Jajcu.

Zečeviću i Kneževiću pritvor može trajati do 17. septembra, a Mariću do 20. septembra ove godine, nakon čega će uslijediti kontrola opravdanosti njihovog ostanka u pritvoru.

Zečević i Knežević se terete da su kao pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor 21. augusta 1992. godine učestvovali u strijeljanju više od 200 civila izdvojenih iz konvoja koji se kretao iz pravca Prijedora prema Travniku.

Na mjestu Korićanske stijene izdvojeni muškarci su dovedeni na ivicu provalije i strijeljani. Pošto su neki od njih davali znakove života i nakon pada u provaliju, pripadnici interventnog voda su, kako se navodi u optužnici, bacali bombe na njih, nakon čega se čulo jaukanje.

Smatra se da je 12 osoba preživjelo strijeljanje.

Zečevića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 1. jula ove godine, kada mu je određen pritvor, dok Knežević izdržava kaznu zbog ratnog zločina počinjenog u Prijedoru 1994. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Zorana Marića da je kao pripadnik Mrkonjičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) 10. septembra 1992. godine sudjelovao u strijeljanju civila u selu Tisovac u općini Jajce.

Prema optužnici, tada su ubijene 23 osobe, a četiri su preživjele. Prije nego su strijeljani, civili su, smatra Tužilaštvo BiH, opljačkani i maltretirani.

Mariću je državni sud 8. jula 2009. odredio jednomjesečni pritvor nakon što su ga organi Srbije izručili BiH budući da nije imao srbijansko državljanstvo, prenio je BIRN-Justice Report.

Prema najavama iz Suda BiH, Marić bi se trebao izjasniti o krivici 30. augusta.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije