Pritužbe roditelja u BiH: Ministarstvo podijelilo djeci maske čudne kvalitete?

0
Radiosarajevo.ba
Pritužbe roditelja u BiH: Ministarstvo podijelilo djeci maske čudne kvalitete?
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Oko dvije hiljade zaštitnih maski, koje je inače ministarstvo obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona nabavilo i podijelilo po školama ovog kantona, izazvale su niz pritužbi roditelja na njihovu kvalitetu.

Naime, kako piše portal sirokibrijeg.info, prvog dana nastave u školama djeci su podijeljene zaštitne maske. Međutim, problem je nastao kada su se djeca iz škole vratila kućama i počela roditeljima govoriti kako ispod njih ne mogu normalno disati.

''Stavljam, masku na lice i istu uklanjam nakon nekih manje od 30 sekundi jer već osjećam slabost zbog nedostatka kisika. Nakon 10-ak minuta ponovno pokušavam disati ispod nje, ali isti problem nastaje s nedostatkom kisika jer nema kuda uopće ući, a kamoli izaći onaj koji jedva udišem i izdišem'', navode.

Sirokibrijeg.info pokušao je kontaktirati i Ružicu Mikulić, ministricu obrazovanja u ZHK da pojasni kakve su to maske nabavljene preko ovog Ministarstava, po kojoj cijeni i tko je dobavljač. Međutim odgovor nisu uspjeli dobiti pa su stoga odlučili barem provjeriti kvalitetu istih.

''Video koji ste vidjeli samo je upozorenje roditeljima da te maskice ni u kojem slučaju ne daju djeci na korištenje i da ih bez razmišljanja trajno unište'', navode.

Napominju kako je za sada školama raspoređeno oko dvije hiljade zaštitnih maski, a do kraja sedmice bi trebalo stići još nekoliko hiljada. Jedan dio za učitelje, drugi za djecu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije