! / Pripremite topliju garderobu: Stiže hladnija jesen, a poznato kada dolazi snijeg

04. 09. 2019. u 12:15:00 J. Ć.

Shares:0

U naredna tri mjeseca, odnosno tokom jeseni 2019. godine, u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju sa referentnim periodom 1981.-2010. godine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru, dok će padavina bit neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovini oktobra.

Jesen 2019. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padavina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Stiglo zahlađenje i kiša - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Stiglo zahlađenje i kiša

U prognoziranom periodu očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, izraženije u novembru, uz vjerovatnoću pojave snijega na višim nadmorskim visinama.

Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.

Podsjetimo i to da je u nedavnom razgovoru za naš portal meteorolog amater Nedim Sladić ukazao na to kakve se vremenske prilike prognoziraju u Bosni i Hercegovini za narednu sedmicu. 

Prognoza Nedima Sladića / Do 2. septembra ljeto, onda pripremite topliju garderobu

Naglasio je kada se može očekivati prestanak kišnih padavina i povećanje temperatura zraka.

"Smirenje vremenskih prilika treba očekivati od četvrtka, 4. septembra. Doći će do postepene stabilizacije vremenskih prilika. Bura će u Hercegovini postepeno slabiti na umjerenu. Do kraja dana će biti slabog intenziteta. Temperature zraka će ponovo porasti", rekao je nedavno za Radiosarajevo.ba.

Nedim Sladić - undefinedFoto: Privatni album: Nedim Sladić

Obrazložio je do kojih vrijednosti će se temperature povećati.

"U vrijeme zahlađenja će se one spustiti do jutarnjih osam stepeni Celzijusvoih u većem dijelu centralne Bosne. Njihova vrijednost se kreće od sedam do 12, na jugu do 17. Najviše dnevne će biti uglavnom između 18 i 23, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih. S tim da čim prođe ta epizoda nestabilnijeg vremena, temperature zraka, jutarnje i dnevne će porasti, tako da se u Bosni prognoziraju do 24 stepena Celzijusova, a u Hercegovini do 29", zaključio je Sladić u razgovoru za Radioasarajevo.ba.

NEMA KOMENTARA