Pripremite se: Zima stiže u BiH, temperature padaju ispod nule - očekuje se vjetar i mraz

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite se: Zima stiže u BiH, temperature padaju ispod nule - očekuje se vjetar i mraz
Foto: Windi / Zima stiže na Balkan

Stiže nam prava zima u novembru. Godinama je nije bilo u ovom mjesecu, a evo sada bi taj mjesec mogao opravdati svoj naziv.

Sinoptička situacija u Europi u idućim danima značajno će se promijeniti. Stiže nam prava rana zima! Zahvaljujući razvoju anticiklonalnog bloka između Velike Britanije i Islanda, u naš dio Europe prodrijet će velika količina hladnog zraka.

Temperature zraka pasti će ispod prosjeka u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi, a odstupanje će najizraženije biti u srednjem Balkanu gdje se i BiH nalazi uz temperature zraka i do 10 °C ispod prosjeka.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklone, međutim južnije u odnosu na naše krajeve da bi uzrokovala značanije oborine. Ciklona će se vjerojatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premještati prema istoku preko Grčke.

U takvoj situaciji obilniji snijeg očekuje središnje dijelove Balkana, a zatim s daljnjim premještanjem ciklone i istočnu Europu gdje će se susreti vrlo hladan zrak polarnog porijekla i vlažan zrak s juga Europe. Najviše snijega očekuje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, Baltičke zemlje i zapad Rusije.

Temperatura zraka na Balkanu

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da će u našoj zemlji u petak, 24. novembra, u prvom dijelu dana lokalno slaba kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Prema kraju dana i tokom noći kiša širom zemlje

Sljedeći dan očekuje se pretežno oblačno vrijeme sa slabim padavinama. U sjevernim područjima Bosne i u Hercegovini se očekuje kiša, a u ostatku zemlje susnježica ili snijeg. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 10, a dnevna od -1 do 5, na jugu do 8 °C.

Na kraju sedmice u Hercegovini pretežno sunčano, a u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Bosnije je povremeno moguć slab snijeg ili susnježica. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 0, na jugu do 2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije