Pripremite se, stiže velika promjena vremena sa kišom, grmljavinom i gradom

Radiosarajevo.ba
Pripremite se, stiže velika promjena vremena sa kišom, grmljavinom i gradom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Jesenji ambijent u Sarajevu

Jutros je u sjevarozapadnim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim djelovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. 

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica i Ivan Sedlo 16, Bugojno i Sokolac 17, Jajce i Srebrenica 18, Livno, Sarajevo, Doboj i Zvornik 19, Tuzla 20, Bihać, Sanski Most, Banja Luka, Bileća i Bijeljina 21, Grude i Trebinje 22, Brčko i Mostar 23, Gradačac 24, Neum 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Prije podne pljuskovi i grmljavina su mogući ponegdje u Krajini. Poslije podne i u večernjim satima, u Bosni se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina.

U sjevernim i sjeveroistočnim područjima je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra, intenzivnijim padavinama i gradom.

U Hercegovini lokalni pljuskovi i grmljavina uglavnom na sjeveru i sjeveroistoku. Vjetar slab do umjeren u Posavini istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Najviša dnevna temeratura od 27 do 34 stepeni. 

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, postupni povećanje oblačnosti. U drugom dijelu poslijepodneva ili krajem dana se očekuju pljuskovi i grmljavina. Najviša dnevna temperatura oko 30 stepeni. 

Objavljena je i vremenska prognoza za naredna tri dana: 

U nedjelju 23. 06.2019., umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature od 13 do 18, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 22 do 28, na jugu do 32 °C.

U ponedjeljak 24.06.2019., pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima u većem dijelu Bosne. U Hercegovini poslije podne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevne od 18 do 24, na jugu od 24 do 29 °C.

U utorak 25.06.2019., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom povremeno ili lokalnim pljuskovima. U Hercegovini pretežno sunčano. Poslije podne na jugoistoku Hercegovine je moguć lokalnimpljusak praćen grmljavinom. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevne od 23 do 29, na jugu do 33 °C.

Biometeorološka prognoza

Uz relativno povoljnu opštu sliku, nakon više svježine u noći i jutarnji sati će biti ugodniji, dok su u drugom dijelu dana, pod uticajem sparnog vremena i mogućeg pogoršanja, kod osjetljivih osoba izgledne nešto jaće tegobe u vidu iscrpljenosti, nervoze, dekoncentracije. Hroničnim bolesnicima i meteoropatima savjetujemo suzdržavanje od jačih napora, a učesnicima u saobraćaju oprezniju vožnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije