Pripremite kišobrane, stiže jesen: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do petka

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite kišobrane, stiže jesen: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do petka
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Lokalno po kotlinama u Bosni ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 5; Ivan Sedlo 9; Bihać, Bugojno, Grude, Livno, Prijedor i Sanski Most 11; Banja Luka, Jajce, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 12; Gradačac i Sarajevo 13; Bijeljina i Doboj 14; Mostar 15; Trebinje 16; Neum 18 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941Pa, za 4hPa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 23 stepeni.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana. Nakon tmurnog prijepodneva, mjestimično praćenog kišom, u nastavku će se vrijeme stabilizovati, oslabiće uticaj južine, što će povoljno djelovati na većinu populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Objavljena je i prognoza za naredna tri dana:

U srijedu, 07.10.2020., u Bosni i Hercegovini se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i pljuskove. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne vjetar južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C.

U četvrtak, 08.10.2020., u jutarnjim satima prolazna slaba kiša u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Na jugu zemlje razvedravanje u jutarnjim satima. U većem dijelu zemlje smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 21°C.

U petak, 09.10.2020., u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 16 i 22°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Žuti meteoalarm upaljen za više područja u BiH

Za veći dio naše zemlje upaljen je žuti meteoalaram.

Ovo upozorenje odnosi se na područja Banje Luke, Trebinja, Foče, Višegrada i Prijedora


Žuto upozorenje

Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informisani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije