Pripreme za NATO vježbu: BiH nije spremna za prirodne katastrofe

Anadolija
Pripreme za NATO vježbu: BiH nije spremna za prirodne katastrofe
Bosna i Hercegovina je kasno počela razvijati svoje kapacitete za odbranu od prirodnih nesreća i njihovih posljedica, rekao je danas Dragan Mektić, ministar za sigurnost BiH.

Ministarstvo za sigurnost Bosne i Hercegovine i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC) danas su u Tuzli održali konferenciju, tokom koje su dogovoreni završni planovi za održavanje NATO-ove terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofa u kojima su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra.

U vježbi "Bosna i Hercegovina 2017", koja će se u septembru ove godine održati na širem području Tuzle, a koja je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu zbog jačanja odnosa s NATO-om, dolazak je potvrdilo više od 500 učesnika iz 30 zemalja, kao i 350 iz BiH.

Prilikom vježbe provjeravat će se spremnost djelovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, hemijskog akcidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila ili izvora zračenja.

Govoreći o tome da su države iz regije u posljednjih nekoliko godina platile visoku cijenu nepripremljenosti za odgovor na prirodne katastrofe, Dragan Mektić, ministar za sigurnost BiH rekao je da je BiH kasno počela razvijati svoje kapacitete za odbranu od prirodnih nesreća i njihovih posljedica.

"Još nismo na nivou osposobljenosti i opremljenosti naših kapaciteta da se na jedan ozbiljniji način suprotstavimo ovim prirodnim katastrofama koje nas mogu zadesiti. Između ostalog, i ovo je velika vježba koja će se održati u septembru na širem prostoru Tuzle, a koja bi trebala pojačati prije svega kapacitete i komplementarnost svih službi unutar Bosne i Hercegovine", izjavio je Mektić, dodajući da je neophodno unaprijediti saradnju sa službama susjednih zemalja, koje jedne drugima u slučaju većih katastrofa, neminovno trebaju prve priskočiti u pomoć.

Prema njegovom mišljenju, poslije ove kompleksne vježbe, tokom koje će se vršiti obuke i vježbe s iskusnijim, obučenijim i opremljenijim službama, BiH bi u budućnosti trebala samostalno i efikasno odgovoriti na prirodne katastrofe.

Lorenz Meyer Minnemann, šef NATO-ove sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama, naveo je da će se vježbom ojačati vještine i sposobnosti individualnih učesnika i međunarodnih i lokalnih timova.

"Planiranje ide veoma dobro i već smo obišli sve lokacije. Ovo što danas radimo su fini detalji kako bismo bili sigurni da je sve spremno, a siguran sam da će se ova vježba odvijati u najboljem redu", kazao je Minnemann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije