Pripadnik OSA-e optužen za ratni zločin

Radiosarajevo.ba
Pripadnik OSA-e optužen za ratni zločin

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je za ratni zločin (silovanje) Muhidina Bašića, zaposlenika državne obavještajne službe OSA, te Mirsada Šijka, obojica iz Vareša.
 
Obojica su optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, počinjenje na teritoriji opštine Vareš, 1994. godine, u toku sukoba Armije BiH i HVO-a.
 
Sumnjiče su da su 12. augusta 1994., nasrtajem na lično dostojanstvo prema civilnoj ženskoj osobi. Bašić je u pomenutom periodu bio načelnik Ratnog odjeljenja službe Državne bezbjednosti Olovo, a Šijak je bio vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade Armije BiH.
 
U optužnici se navodi da su osumnjičeni Bašić i Šijak dana 25. 1. 1994. godine, zajedno sa još dva NN pripadnika Armije BiH, u Varešu u zatvoru Armije BiH – koji se nalazio u podrumskim prostorijama u zgradi „Šumarstvo Vareš“ – prisilili jednu žensku civilnu osobu hrvatske nacionalnosti upotrebom sile na seksualni odnos, odnosno da su sva četvorica počinili silovanje.
 
Podsjetimo, Bašić je bio u centru državničko-obavještajnog skandala prije par mjeseci kada je više izvora tvrdilo da je direktor OSA-e Almir Džuvo od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tražio da se obustavi istraga protiv Bašića, što je Komšić kategorički odbio.

Slučaj Bašić također razotkriva rupe u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine, jer osoba osumnjičena za ratne zločine radi - ni manje ni više - u državnoj sigurnosnoj službi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije