Prioriteti OS BiH: Postavljanje mostova, sanacija klizišta i riječnih tokova

Radiosarajevo.ba
Prioriteti OS BiH: Postavljanje mostova, sanacija klizišta i riječnih tokova

Brod, Derventa, Zavidovići, Orašje, Tuzla, Ribnik, Čelić, Čelinac, Kostajnica, Maglaj, Žepče, Šekovići su najugroženija područja u kojima pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH) rade i danas. 

Ukupno je danas angažovano 17 inžinjerijskih mašina, 14 motornih vozila, a personal Oružanih snaga koji je angažovan u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH od 8. augusta intenzivno pomaže civilnom stanovništvu u saniranju posljedica poplava.

Zavidan je angažman Oružanih snaga i na postavljanju mostova. Tako je u općini Šeković saniran jedan most, a mostovi su postavljeni u općinama Žepče, Bratunac (dva mosta), Lopare, Lukavac, a u pripremi je postavljanje mostova u Zvorniku, Šekovićima (dva mosta) i Lukavac-Šikulje.

U proceduri su zahtjevi za inžinjerijskim mašinama koje će raditi na sanaciji puteva i klizišta u Kostajnici Željeznom Polju i Petrovu, kao i zahtjevi za pontonskim mostovima u općini Čelinac.

Posebno treba istaći pripadnike Inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške, koji su od 24. jula angažovani na radovima oko sanacije nasipa na rijeci Savi i oštećenih objekata u Novom selu u općini Brod.

Njihov angažman je pohvalio načelnik opštine Brod Goran Garačić, koji je istakao da pripadnici ove jedinice rade izuzetno odgovorno i profesionalno, istakavši kako se u ovoj situaciji pokazao značaj OSBiH u podršci i pomoći civilnim institucijama prilikom elementarnih nepogoda, čime je odato priznanje pripadnicima OSBiH u njihovim nastojanjima da se život u ugroženim područjima što prije vrati u stanje prije poplava, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću OSBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije