Princ od Monaka dolazi u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Princ od Monaka dolazi u Sarajevo
Foto: Anadolija / Albert II

Princ od Monaka, Albert II, potvrdio je dolazak u Sarajevo 9. oktobra na ceremoniju otvaranja Olimpijskog muzeja BiH.

Svoju posjetu Sarajevu uprličit će na poziv gradonačelnika Abdulaha Skake prilikom susreta u Monacu, na svečanosti dodjele svjetskog priznanja Gradu Sarajevu za veliko postignuće Evropskog olimpijskog festivala omladine EYOF-a 2019.

„Princ od Monaka zvanično je potvrdio da će doći u Sarajevo i zajedno sa nama otvoriti Olimpijski muzej. Ovom gestom potvrđuje svoje prijateljstvo i poštovanje prema onom što činimo i radimo, kako na razvoju i napretku, tako i na osnaživanju međunarodne pozicije Sarajeva kao glavnog grada BiH“, izjavio je Skaka.

Nakon skoro 30 godina od razaranja zgrade Muzeja ZOI '84 u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, jedna od najljepših građevina u glavnom gradu BiH doživjela je svoju punu rekonstrukciju.

Na jesen ove godine Muzej će i zvanično otvoriti svoja vrata za posjetioce.

Obnovljeni Olimpijski muzej BiH bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u Sarajevu i još jedan neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka.

Kako je saopćeno, Gradsko vijeće Grada Sarajeva u aprilu je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski osnovana javna ustanova ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Plan je da obnovljeni Olimpijski muzej svečano otvori predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije