Prikupili dodatnih 97 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Prikupili dodatnih 97 miliona KM

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u dva mjeseca primjene novog Zakona o akcizama prikupila je 97 miliona KM od povećanja trošarina na cigarete, kafu i gorivo.

"U julu je prikupljeno 39 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine po osnovu naplate akciza na kafu, cigarete i naftu. Do 24. augusta ove godine prikupljeno je 58 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine. Ukupno je prikupljeno 97 miliona KM više, u što su uključeni prihodi od posebne takse za gorivo koji će biti korišteni za izgradnju autoputeva", kazao je juče Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Parlament BiH usvojio je u junu zakon kojim su povećane akcize na kafu, cigarete te uvedena posebna trošarina od deset feninga na litar goriva za izgradnju autoputeva u BiH.

Prema projekcijama Ministarstva finansija i trezora BiH, novi bi zakon trebalo godišnje da donese oko 300 miliona KM dodatnih prihoda, od toga bi oko 120 miliona KM trebalo da budu prihodi od takse na gorivo.

"Ukoliko priliv prihoda bude na sadašnjem nivou, do kraja godine imat ćemo više od 150 miliona KM, koliki je polugodišnji plan. U julu smo samo od naplate razlike akcize na proizvode iz zaliha naplatili oko 25 miliona KM", istakao je Kovačević.

Prihodi od povećanih akciza na kafu i cigarete uplaćuju se na jedinstveni račun te se, po ranije utvrđenoj formuli, dijele između države i entiteta. Novac od trošarine na gorivo još nije podijeljen jer Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nije usvojio odluku o raspodjeli ovih prihoda. Na posebnom podračunu nalazi se oko 21 milion KM prikupljen od trošarina na gorivo.

"Nismo još napravili prijedlog raspodjele. Ministarstvo finansija FBiH predlaže da prihodi od ove trošarine budu podijeljene prema procentu autoputeva koji će biti izgrađeni u entitetima prema ranije utvrđenoj strategiji. U tom slučaju FBiH bi pripalo 69 odsto, a RS 31 odsto prihoda. Sa druge strane, RS predlaže da ovi prihodi budu podijeljeni po 50 odsto između entiteta", kazala je Šefika Hafizović, član UO UIO.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije