Prijevoz u HNŽ-u preko dječijih leđa: Škole pred zatvaranjem

Radiosarajevo.ba
Prijevoz u HNŽ-u preko dječijih leđa: Škole pred zatvaranjem

Ako Vladi Hercegovačko-neretvanske županije i Gradskoj upravi Mostara nije potrebno osnovno obrazovanje, onda neka preuzmu odgovornost i zatvore škole, kazao je za Oslobođenje predsjednik sindikata osnovnoškolskog obrazovanja HNŽ-a Slavko Lauš.

On je komentirajući činjenicu da se Grad Mostar i Vlada HNŽ-a i dalje spore oko toga tko treba platiti materijalne troškove osnovnih škola, uključujući i prijevoz učenika i učitelja, najavio štrajk prosvjetara ukoliko se problem ne riješi do kraja sljedeće sedmice.

"Od jula se niti jedna marka školama nije uplatila za pokrivanje materijalnih troškova. Učiteljima već sedam mjeseci nije isplaćena niti jedna marka za prijevoz, a od početka školske godine prijevoz nije plaćen ni za djecu. Prijevoznici će voziti djecu još neko vrijeme, no i oni će morati s time prestati ako im se ne plati", izjavio je Lauš, te najavio kako će sindikati sigurno krenuti u radikalne mjere koje u ovom momentu nikom nisu potrebne.

Ustavni sud FBiH je sredinom prošle godine naložio usklađivanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u HNŽ-u s odredbama Europske povelje o lokalnoj samoupravi, a Skupština HNŽ-a ovoga tjedna nije prihvatila predložene izmjene zakona. U međuvremenu je Grad Mostar, očekujući da će Županija preuzeti osnivačka prava, prestao plaćati materijalne troškove osnovnim školama.

Skupština je, pak, obvezala Vladu HNŽ-a da pronađe sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika na području Grada Mostara za tekuću godinu. Iz Vlade su, kao i iz Gradske uprave Mostara, istog trena poručili kako u proračunu jednostavno više nemaju novca.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a, za Oslobođenje je kazao kako Grad i Vlada moraju zajednički pronaći način financiranja prijevoza učenika i ostalih materijalnih troškova.

"To se pitanje mora riješiti za cijeli period dok se ne donese zakon koji će precizno regulirati ovu oblast. Predstavnici Grada i Vlade moraju se susresti i naći modalitet kako taj proces dovesti do kraja i to na način da prijevoznik prihvati taj dogovor. I do sada se prijevoz odvija temeljem usmenoga dogovora da će se naći rješenje. No, ništa se posebno nije dogodilo i mora se ispoštovati obveze prema davatelju usluge kako djeca ne bi bila uskraćena za pravo prijevoza na nastavu", izjavio je Pavlović.

Dovoljno vremena

Također, on je potvrdio kako Grad i Vlada HNŽ-a trebaju postići dogovor kroz sedmicu, budući će prijevoznici mostarske osnovce na nastavu prevoziti još samo tokom sljedeće sedmice, ukoliko im se u međuvremenu ne plate troškovi.

"Prijevoznička kompanija je na korektan način najavila da očekuje da se kroz sedam dana ovo pitanje riješi. U protivnom, najavljeno je da će oni poduzimati određene radnje. To nama daje dovoljno prostora za dogovor", izjavio je Pavlović.

Iz mostarske Gradske uprave jučer, pak, nije bilo moguće dobiti komentar o ovoj temi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije