Prijeti li izlijevanje: Ledene sante skoro blokirale rijeku Bosnu u blizini Zenice

M. K.
Prijeti li izlijevanje: Ledene sante skoro blokirale rijeku Bosnu u blizini Zenice
Porast temperatura u BiH izazvao je topljenje i pokretanje zaleđenih ploha na rijeci Bosni.

Jutros je u mjestu Drivuša u Zenici zabilježeno gomilanje ledenih ploha koje su u jednom dijelu skoro pa prekinule tok rijeke. 

Velike ledene površine kretale su se nizvodno, noseći sa sobom i nisko rastinje, drveće i različite otpatke, ali su u nekim dijelovima stvorile ogromne čepove na rijeci, ometajući normalan protok. 

"Pratimo situaciju na terenu. U stalnom smo kontaktu s Civilnom zaštitom Zeničko-dobojskog kantona. Dva toplija dana izazvala su pokretanje leda na rijeci Bosni. Sada se ledene plohe kreću prema Doboju. Situacija je pod kontrolom, ali uz stalni nadzor. Možemo kazati da ne prijeti opasnost", kazao nam je Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite. 

Uz upozorenje da građani izbjegavaju kretanje po ledenim plohama ili bilo kakvo pokušavanje razbijanja leda, Solak je naglasio da je opasnosti i šteta manja jer rijeka Bosna nije plovna i nema objekata koje bi led mogao krećući se oštetiti.

Također, prema prognozama, ne očekuju se velike padavine koje bi mogle pogoršati situaciju na rijeci Bosni.

Iz Civilne zaštite ZDK-a za Radiosarajevo.ba kazali da su ekipe na terenu i da prate kretanje ledenih ploha i vodostaj Bosne. 

"Ne možemo ništa sa sigurnošću kazati osim da pratimo situaciju i da ćemo pravovremeno izvještavati o stanju na rijeci Bosni, posebno u Drivuši gdje je situacija najozbiljnija. Nadamo da neće biti poplava i izlijevanja rijeke iz korita iako je bilo prijava na nekim mjestima, ali opreza nikad dosta", kazali su nam iz Civilne zaštite ZDK-a uz napomenu da sve informacije redovno dijele na svojoj zvaničnoj stranici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije