Prijavite se za posmatrače izbora u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Prijavite se za posmatrače izbora u Srebrenici


Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu zatražila je od registriranih udruženja građana koja se bave promocijom demokratije i zaštitom ljudskih prava, da prijave svoje zaposlenike, aktiviste i volontere za pozicije posmatrača za naredne lokalne izbore u Srebrenici - Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Inicijativa ovim pozivom želi podvući potrebu uključivanja organizacija civilnog društva u izborni proces u Srebrenici, te na taj način garantirati legalno i transparentno provođenje lokalnih izbora u oktobru 2012. godine.

Iz Inicijative upozoravaju organizacije civilnog društva da posmatranje izbornih aktivnosti mogu vršiti samo akreditirani posmatrači.

Prijave za posmatranje mogu izvršiti udruženja građana u skladu sa uputama Centralne izborne komisije: Centralna izborna komisija je na svojoj web-stranici postavila dokument sa obrascima za sve vrste posmatrača (obrazac), gdje se obrazac za prijavu udruženja nalazi na trećoj stranici, format liste predloženih posmatrača na četvrtoj stranici, a izjava o pravilu ponašanja koji potpisuje svaki posmatrač-pojedinačno na petoj stranici dokumenta.

Prijava pored navedena tri dokumenta, uključuje i izvod o upisu registar udruženja kod nadležnog organa, koji nije stariji od 60 dana.

Od organizacija civilnog društva, inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" traži prijavu  za posmatranje: rada izborne komisije (pod b) – Općinska izborna komisija Srebrenica) i rada na biračkom mjestu (pod d) – Općinska izborna komisija Srebrenica).

Ako se organizacija/udruženje bude prijavljivala za druge osnovne izborne jedinice (općine/gradove) nužno je naznačiti da za svaku jedinicu obrazac popunjava posebno.

Udruženje može imati samo jednog posmatrača u isto vrijeme na jednom biračkom mjestu, a u Srebrenici postoje 22 redovna biračka mjesta. Na zahtjev organa za provođenje izbora akreditirani posmatrač dužan je predočiti potpisan obrazac pravila ponašanja i izjavu o poštivanju tajnosti glasanja.

Rok za prijavu posmatrača ispred udruženja građana je 30 dana prije dana održavanja izbora. Popunjen  zahtjev sa traženim obrascima potrebno je dostaviti centralnoj izbornoj komisiji bosne i hercegovine.

Pozivaju se organizacije koje trebaju pomoć pri prijavama i dodatne informacije vezane za registraciju posmatrača da se jave na e-mail glasacuzasrebrenicu@gmail.com. Također, sve organizacije koje budu prihvaćene kao posmatrači pozivaju se na saradnju sa građanskom incijativom „Glasaću za Srebrenicu“,  te zajedničku koordinaciju organizacija civilnog društva pri logističkoj organizaciji i drugim oblicima saradnje pri posmatranju izbora u Srebrenici.

Sve dodatne podatke o akreditiranju posmatrača moguće je pronaći na linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije