Preživjeli logoraši diskriminirani zakonom

Radiosarajevo.ba
Preživjeli logoraši diskriminirani zakonom


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas sa predstavnicima logoraša u FBiH koji su ga upoznali o aktivnostima na izradi zakona o zaštiti žrtava torture u našoj zemlji. Kako su istakli, riječ je o populaciji teških stradalnika koja nije prepoznata, a nije uspjela ni da se snađe u postratnom društvu.

Dva ranija pokušaja da se donese federalni zakon koji bi obuhvatio ovu kategoriju nisu uspjela te stoga ova udruženja predlažu da novi zakon bude na državnom nivou jer su po njima postojeći entitetski zakoni diskriminirajući.

„Novi zakon bi bio kvalitetniji i omogućio bi jasno prepoznavanje, priznavanje i zaštitu žrtava toture na nivou cijele države“, poručili su predstavnici logoraša na sastanku u sjedištu Federalne vlade, u Sarajevu.

Federalni premijer je odgovorio kako nije sporno da se utvrdi status žrtava torture i da će Vlada FBiH garantovati fer i ozbiljan pristup ovom zakonu, javila je novinska agencija Fena.

„Ipak, prije razmatranja zakona trebaju se riješiti određene dileme i utvrditi stvarne činjenice. Za to vrijeme Federalno ministarstvo zdravstva će riješiti problem zdravstvenog osiguranja oko 150 logoraša koji su u stanju teške bolesti“, dodao je Nikšić.

Sastanku u Vladi FBiH prisustvovali su, pored premijera i resnornih ministara, predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović i predstavnica ovog udruženja Senada Jusufbegović, predsjednik Hrvatske udruge logoraša u FBiH Anđelko Kvesić, te predstavnica Udruženja građana „Viva žene“ iz Tuzle Suzdina Bijedić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije