Preživjele žrtve genocida u Srebrenici podsjećaju svijet na trajnu traumu

Fena
Preživjele žrtve genocida u Srebrenici podsjećaju svijet na trajnu traumu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Potočari

Društvo za ugrožene narode iz Njemačke (Gesellschaft für bedrohte Völker) objavio je, povodom obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, izvještaj "Srebrenica - 25 godina nakon genocida: Djeca i žene ponovo su marginalizirani i traumatizirani" 

Taj izvještaj, sačinjen na 82 stranice, donosi priče i dokumentaciju o patnji koje su preživjele žrtve genocida pretrpjele od 1995. godine do danas. Bavi se, kažu u ovoj organizaciji, generacijskom traumom, negiranjem genocida, zanemarivanjem zapadnog Balkana od međunarodne zajednice i oklijevanjem Ujedinjenih naroda da se suoče s propustima. 

"Time dajemo glas preživjelim žrtvama genocida. Žene i djeca Srebrenice, koji su izgubili očeve, muževe, braću i sinove, podsjećaju svijet i nas na trajnu traumu i historijsku odgovornost koja iz toga proizlazi", kazala je iz Društva za ugrožene narode Jasna Čaušević koja je osmislila izvještaj.

Tragične pogreške

Istaknuti stručnjaci iz oblasti istraživanja genocida, međunarodnog prava te ljudskih prava i psihologije analiziraju i klasificiraju događaje te sagledavaju njihove posljedice.

"Srebrenica je primjer kako su međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi učinili tragične pogreške prije i za vrijeme genocida 1995. godine. Na genocid su reagirali prekasno i neadekvatno. I 25 godina kasnije često se ignoriraju problemi poslijeratne generacije, a poricanje tog strašnog genocida postalo je čak i društveno prihvatljivo u dijelovima bivše Jugoslavije, pa i šire", podsjeća Čaušević. 

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew koji je autor dva teksta u razgovoru za Fenu ocjenjuje da se radi o veoma važnom izvještaju jer se sjeća žrtava genocida u Srebrenici, a posvećen je preminuloj majci Srebrenice Hatidži Mehmedović, ali i svim žrtvama genocida. 

"Upravo na ovaj način odupire se poricanju genocida, a i već naziv izvještaja govori o trajnom utjecaju tragedije na preživjele koji su, još uvijek pateći od gubitaka i trauma, podložni retraumatizaciji zbog negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca", dodao je. 

Važnim je nazvao i to što je izvještaj pripremila međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Njemačkoj (Društvo za ugrožene narode), organizacija koja je sposobna učinkovito dijeliti izvještaj s društvenim i vjerskim vođama, političkim liderima i organizacijama za ljudska prava te svim organizacijama i pojedincima koji imaju kapacitet da oblikuju budućnost regije. 

U odjeljku koji je napisao o poricanju genocida u Srebrenici, Pettigrew je naglasio da negiranje, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i "trijumfalizam" (slavljenje zločina) u Republici Srpskoj prijeti ponavljanju genocida i retraumatizira preživjele. 

Također, osudio je eskalaciju negiranja genocida u Srebrenici na svjetskoj sceni, podsjećajući na činjenicu da je Nobelova nagrada za književnost dodijeljena Peteru Handkeu negatoru genocida u Srebrenici. 

Skrenuo je pažnju i na to da su glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca, kao i javna okupljanja ultranacionalističke organizacije Ravnogorski četnički pokret u bh. entitetu RS nadahnula antimigrantske i antimuslimanske teroriste u Norveškoj i Novom Zelandu. 

"U oba ova napada počinitelji su ukazali da su bili inspirirani Radovanom Karadžićem i ekstremnim nacionalizmom. Haški tribunal i međunarodna zajednica nisu uspjeli riješiti takav toksični ultranacionalizam u njegovom izvoru", smatra Pettigrew. 

Izvještaj donosi priče preživjelih žrtava, učenjaka i aktivista među kojima su Hasan Nuhanović, Hikmet Karčić i Sonja Biserko. 

Odavanje počasti

Društvo za ugrožene narode će 10. jula komemoracijom i polaganjem vijenaca odati počast žrtvama genocida u historijskom kompleksu "Neue Wache" u Berlinu (centralni spomenik Savezne Republike Njemačke za žrtve rata i tiranije). Na komemoraciju će biti pozvani i članovi njemačkog Parlamenta (Bundestaga) i prijatelji Bosne i Hercegovine. 

Nakon trogodišnje opsade opkoljena enklava i nekadašnja zaštićena zona Ujedinjenih nacija u istočnoj BiH jula 1995. godine pala je u ruke Vojske RS i generala Ratka Mladića.

Najmanje 8.372 dječaka i odraslih muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije