Preživjele žrtve genocida iz Tuzle: Nismo zadovoljni presudom Mladiću

AA
Preživjele žrtve genocida iz Tuzle: Nismo zadovoljni presudom Mladiću
Ratko Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon izricanja kazne, preživjele žrtve genocida, koje su danas prenos iz Haaga pratile u Tuzli, izrazile su svoje nezadovoljstvo, jer Mladić nije osuđen za genocid i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini.

"Ovim nisam zadovoljna. Samo je osuđen za genocid u Srebrenici, a šta je za ovih šest općina za koje nije osuđen? Zločinac je to naredio, počinio i svjesno uradio i to što je uradio, kukavički se krio do 2011. godine, a htio je i danas napraviti da se ne završi presuda", navela je Habiba Mašić koja je tokom genocida ostala bez muža i dvojice sinova.

Tokom izricanja presude, a nakon pauze koju je zatražila Mladićeva odbrana kako bi on mogao otići u toalet, Mladić je nekoliko puta upozoren na ponašanje u sudnici, nakon čega je udaljen iz sudnice i nastavak izricanja presude pratio je u odvojenoj prostoriji.

Preživjele žrtve izrazile su svoje djelimično zadovoljstvo presudom, ali samo u onom dijelu koji se odnosi na doživotnu kaznu zatvora.

"Djelimično sam zadovoljna, jer ipak je osuđen i da se zna ko je bio ratni zločinac, ko je naređivao, ko je izvršavao i šta su radili od naših najmilijih. Za nas žrtve to mnogo znači, ali u potpunosti nismo zadovoljni jer nisu obuhvaćene sve općine u čitavoj BiH", navela je Vasvija Kadić.

Mladić je danas proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, deportaciju zločin protiv čovječnosti, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, protivpravni napadi na civile, uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala utvrdilo je da nije bilo genocidne namjere u općinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča.

Na ovu presudu obje strane imaju pravo žalbe.

Žrtve su po izricanju presude izrazile ogorčenost i navele da pravda ne samo što je spora, nego je i nema. Navele su da nijedna kazna Mladiću nije adekvatna, jer živote njihovih najmiijih ništa ne može nadoknaditi.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije