Prevencija kriminala počinje saradnjom sa najmlađima

Sponzorisani tekst
Prevencija kriminala počinje saradnjom sa najmlađima
Foto: Promo / Sa radionice "Lopov uvijek bude otkriven"

Program prevencije kriminala za djecu osnovnih škola “Lopov uvijek bude otkriven“, realizuje se u protekle dvije godine u okviru projekta ”Podrška pravosuđu u BiH - Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“ uz zajedničko finansiranje Vlada Norveške i Švicarske. Program je u saradnji sa Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, obuhvatio prezentaciju rada policije i pokaznu vježbu rada službenog policijskog psa.

Nakon prezentacija u 71 osnovnoj školi u Kantonu Sarajevo na kojima je prisustvovalo 7.461 učenik 6. razreda osnovnih škola i 300 nastavnika i pedagoga, Program je postao je sastavni dio nastavnog plana i programa za 6. razrede osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Inspektor za "Rad policije u zajednici" Uprave policije MUP-a KS Nebojša Marić istakao je da je Program postigao odlične rezultate i da su i policajci i nastavnici i učenici izrazili veliko zadovoljstvo realiziranim prezentacijama.

”Rezultati ovog programa daju nam motiv i obavezu da nastavimo raditi njegovom unaprjeđenju i širenju, a zajedno sa VSTV-om i vladama Švicarske i Norveške uskoro planiramo proširiti Program i na edukaciju o cyber kriminalu za djecu i roditelje”, kazao je Marić te dodao da je Policiji kao organu koji je servis građanima i građankama, iznimno bitno međusobno razumijevanje.

“Ova edukacija bila je idealna prilika za djecu da se upoznaju sa policijskih službenicima i njihovim radnim zadacima. Na ovaj način izgradili su pozitivan stav prema policajcima i shvatili da su oni njihovi prijatelji“, navela je jedna od prisutnih profesorica te dodala da je edukacija adekvatna i za ostale razrede predmetne nastave.

U periodu od 2014. do danas u okviru projekta ”Podrška pravosuđu u BiH - Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“ realizirane su brojne aktivnosti s ciljem ostvarivanja boljih rezultata rada tužilaštava te unapređenja kredibiliteta tužilačkog sistema u BiH koji je odgovoran građanima.

Izrađena je brošura za građane koja pojašnjava kako prijaviti krivično djelo i brošura za žrtve i svjedoke o njihovim pravima obavezama u krivičnom postupku. Pripremljeno je 5 kratkih digitalnih priča na online platformama o pravima djece u krivičnom dok je također emitovan i kratki film koji građanima pojašnjava rad tužilaštava pod nazivom Tužilaštva za građane.

Također, sprovedene su i aktivnosti približavanja rada tužilaštava lokalnim zajednicama i jačanja interakcije lokalne zajednice i tužilaštava kao što su uspostavljanje foruma za saradnju u zajednici, posjete studenata tužilaštvima te aktivnosti “Tužilac na dan“ i “Glasnogovornik u tužilaštvu na dan“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije