Presudom Jurišiću prekršene Evropske konvencije

Radiosarajevo.ba
Presudom Jurišiću prekršene Evropske konvencije

Komisija za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla danas je na vanrednoj sjednici zaključila da su prvostepenom presudom Okružnog suda u Beogradu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, prekršene odredbe Evropske konvencije o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda.

„Postupak protiv Ilije Jurišića ukazuje da se suđenje koje traje više od sedam godina nije okončalo u razumnom roku. Sud koji je odlučivao nije uzeo u obzir obavezujuće upute iz rješenja Apelacionog suda u Beogradu i nije prihvatio da se dokazi odbrane unesu u spis“, izjavio je predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla Mirnes Ajanović.

Ovo govori, kako je naglasio, da se ne radi o nezavisnom i nepristrasnom sudu, jer presuda jasno ukazuje na kršenje člana 6. stav 1. Evropske konvencije o zaštiti ljudskh prava piše novinska agencija Fena.

Komisija za ljudska prava i slobode traži od svih organa vlasti Bosne i Hercegovine da učine sve da bi se prava Ilije Jurišića ispoštovala u daljem toku postupka, te da bi se u potpunosti implementirao Sporazum između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Ajanović je naglasio da bi se samo na ovaj način mogla zaštititi prava svih građana BiH, posebno sloboda kretanja i sprečavanje njihovog ponižavanja, ali i da se nikome drugom više ne dogodi sličan slučaj, kao što se dogodio Jurišiću.

Evidentno je da se radi o političkoj odluci, gdje Srbija pokušava na ovaj način relativizirati svoju odgovornost za učešće u agresiji na BiH, te izjednačiti žrtvu i agresora gdje je Jurišić ovaj put žrtva, ali svako od građana BiH bi mogao biti žrtva“, poručio je Ajanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije