Presude za zločine u Srebrenici i Srebreniku

Radiosarajevo.ba
Presude za zločine u Srebrenici i Srebreniku


Naredne sedmice Sud BiH izreći će prvostepene presude Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločin počinjen u Srebrenici, te Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću, optuženima za zločin počinjen u Srebreniku.

Izricanje presude Neškoviću i Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), zakazano je za 3. oktobra. Nešković i Ilić su optuženi da su 13. i 14. jula 1995. učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ubijeni.

Izricanje presude Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću zakazano je za utorak, 2. oktobra. Mujčinović i Hrustić, bivši pripadnici 21. brdske brigade Srebrenik Armije BiH (ABiH), optuženi su za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u Rapatnici kod Srebrenika 1992. godine.

Iznošenje završne riječi Odbrane Jaska Gazdića, optuženog za zločine počinjene na području općine Foča, zakazano je za utorak. Gazdić se tereti za silovanje više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine.

Za srijedu je planirano iznošenje završne riječi Odbrane na suđenju Albini Terzić, koja je optužena za nečovječno postupanje prema nezakonito zatvorenim srpskim civilima u osnovnoj školi i u tvornici “Strolit” u Odžaku 1992. godine.

U ponedjeljak, 1. oktobra, nastavit će se suđenja Goranu Sariću, optuženom za zločin počinjen u Sarajevu, te Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijku, optuženima za zločin počinjen u Varešu.

Suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Zulfikaru Ališpagi i Nihadu Bojadžiću, bivšim pripadnicima ABiH, koji su optuženi za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993. godine, nastavit će se u ponedjeljak i petak, 1. i 5. oktobra.

Tužilaštvo BiH će u utorak ispitati nove svjedok na suđenju Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, te Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su optuženi za zločin počinjen na području Kotor-Varoši.

Suđenja za zločine počinjene u Dretelju

Isti dan zakazan je nastavak suđenja za zločine počinjene nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti 1992. godine u Dretelju, za koje su optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivana Medić i Marina Grubišić-Fejzić.

U srijedu će biti nastavljena suđenja Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločin počinjen u selu Sijekovac (općina Bosanski Brod), te Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini.

Suđenje Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, kojem se sudi za zločine počinjene u Sarajevu, zakazano je za srijedu i četvrtak, 4. i 5. oktobar.

U četvrtak će biti nastavljena suđenja Esi Maciću, optuženom za zločin počinjen u Konjicu, i Željku Jukiću, optuženom za zločin počinjen u Prozoru, dok je za petak planiran nastavak suđenja Predragu Prošiću, koji je optužen za zločin počinjen na području Sanskog Mosta.

Prvi svjedoci Odbrane pojavit će se u petak na suđenju Slobodanu Grujiću, optuženom za zločine počinjene u Zvorniku.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne sedmice će biti nastavljena obnovljena suđenja Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, optuženima za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, najavio je BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije