Presuda za Herceg-Bosnu tek za godinu dana

Radiosarajevo.ba
Presuda za Herceg-Bosnu tek za godinu dana


Haaška presuda šestorici bivših političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne biće, prema sadašnjem rasporedu na Haaškom sudu, izrečena tek u junu sljedeće godine, a optuženi bi će i sljedećih godinu dana provesti u pritvoru čekajući presudu, prema dokumentima koje je ove sedmice objavio Haaški sud.

Hoće na slobodu

Predsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson u svom je izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a najavio da se predviđa da bi "presuda mogla biti izrečena u junu 2012.". Također, dodao je kako je "možda neizbježna" i daljnja revizija datuma izricanja presude zbog problema s odljevom kvalificiranog osoblja s Haaškoga suda i kompleksnosti samoga predmeta.

Informaciju o mogućem izricanju presude čak 15 mjeseci nakon iznošenja završnih riječi potvrđuje i odvjetnica generala Slobodana Praljka Nika Pinter koja je podnijela zahtjev za njegovim puštanjem na slobodu do izricanja presude, a koji je raspravno vijeće odbilo te je sad zahtjev pred Žalbenim vijećem.

Zahtjev za puštanjem na slobodu do izricanja presude podnijela je i odbrana bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, koji je raspravno vijeće također odbilo, a tu je odluku u srijedu potvrdilo i Žalbeno vijeće Haaškoga suda s obrazloženjem da duljina pritvora "ne predstavlja uvjerljivi humanitarni razlog".

 Šestorica bosanskih Hrvata u pritvoru su više od sedam godina odnosno od 5. travnja 2004. godine kada su se dobrovoljno predali.

Stvaranje Velike Hrvatske

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

 Suđenje je počelo u aprilu 2006. godine i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haaškim sudom. Tužitelji su u svojim završnim riječima održanim početkom ožujka zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije