Presuda Šešelju tek sljedeće godine?

Radiosarajevo.ba
Presuda Šešelju tek sljedeće godine?

Šef Međunarodne krizne grupe za Balkan Marko Prelec izjavio je današnjoj Politici da je presuda lideru SRS-a Vojislavu Šešelju najvećim dijelom već napisana, ali neće biti izrečena u oktobru, već dogodine.

Nema saglasnosti ni haških sudija, ni međunarodnih pravnih eksperata koje haško sudsko pravilo treba primijeniti sada kada je danski sudija Frederik Harhoff diskvalifikovan i udaljen iz tročlanog sudskog vijeća koje već osam godina vodi postupak za ratne zločine protiv lidera radikala, prenosi Tanjug.

Izbačen na Šešeljev zahtjev, Harhoff traži objašnjenje

"Odgovor na pitanje kakva će presuda biti umnogome zavisi od toga kakvo je bilo raspoloženje unutar sudskog vijeća. Ako je presuda bila jednoglasna, onda je situacija jednostavnija i sada samo treba zadovoljiti formu da se imenuje drugi sudija koji će pregledati presudu i potvrditi je ili izdvojiti svoje mišljenje, koje neće uticati na presudu. Ukoliko je odnos u sudskom vijeću bio dva prema jedan, onda bi mišljenje novog sudije prevagnulo na jednu stranu, što cio ovaj slučaj čini neobičnim", rekao je Prelec.

Potpredsjednik Haškog tribunala Carmel Agius zatražio je od preostala dva člana sudskog vijeća, sudija Jean-Claude Antoanettija i Flavije Latanzi da ga, poslije konsultacija sa Šešeljem, izvijeste da li smatraju da cio predmet treba ponovo saslušati ili nastaviti postupak, kao i da "odluče, u slučaju da optuženi ne pristane na nastavak procesa, da li treba nastaviti postupak sa novim sudijom".

Antonetti i Latanzi izrazili su neslaganje s Agiusom, smatrajući da treba da bude imenovan novi sudija i da tako formirano vijeće odlučuje o nastavku procesa.

I Prelec, veoma dobar poznavalac rada Haškog tribunala (bio  je zaposlen u Haškom tužilaštvu od 1999. do 2005.) smatra da je riječ o jako čudnom pravilu Tribunala (Pravilo 15 bis) koje predviđa da se u slučajevima kada sudija umre ili postane nesposoban za zamjenu zahtjeva pristanak optuženog i dokazivanje da je novi sudija upućen u slučaj.

Američki stručnjak Prelec smatra da bi normalna procedura bila da se imenuje novi sudija, ali se tako nikada nije dogodilo ovako kasno u fazi procesa, praktično dva mjeseca uoči izricanja presude.

Slučaj komplikuje i činjenica da su tokom osam godina suđenja sudije u više navrata bile potpuno podijeljene - Harhoff i Latanzi nadglasavali su francuskog sudiju Antonettija, koji u javnosti važi kao naklonjen Šešelju, navodi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije