Presuda Miodragu Markoviću 15. aprila

Radiosarajevo.ba
Presuda Miodragu Markoviću 15. aprila

Iznošenjem završnih riječi na suđenju Miodragu Markoviću za ratni zločin počinjen u Doboju, okončan je glavni pretres, a izricanje prvostepene presude Sud BiH zakazao je za 15. april, javlja Fena.

Tužilaštvo BiH smatra da je predočilo dovoljno dokaza kojima se potvrđuje izvršenje djela što se optuženom Markoviću stavlja na teret, dok odbrana traži oslobađajuću presudu.

Iznoseći završnu riječ, Sudskom vijeću se obratio i optuženi Marković tvrdeći da nije uradio djelo za koje se tereti.

"Stojim čista srca i duše pred svima. Ja sam najmanje kriv, ja nisam izazvao rat, morao sam ići u rat. Ne bojim se zatvora, ali to može biti pogubno za moju porodicu jer neće imati od čega da žive, porodica mi ode u propast", kazao je optuženi Marković.

Tužilaštvo BiH tereti Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je u julu 1992. godine u mjestu Dragalovci (općina Doboj) silovao maloljetnu Z1.

U optužnici se navodi da je Marković došao na vrata porodične kuće zaštićene svjedokinje Z1, udario je drškom pištolja, odveo na livadu i silovao, zaprijetivši joj da nikome ne smije reći šta se desilo.

"Smatramo da je Marković primjenjujući silu izvršio silovanje maloljetne djevojke, znajući da je pripadnica hrvatskog naroda, da je civil i da je bez mogućnosti da mu se suprostavi. Zbog toga Tužilaštvo traži da se optuženi proglasi krivim i da mu se izrekne primjerena kazna", rekla je tužiteljica Tužilaštva BiH Božidarka Dodik.

Odbrana optuženog smatra da Tužilaštvo nije dokazalo optužnicu, istaknuvši da "nije pravilno postavljena ni pravna kvalifikacija djela".

Uz osuđujuću kaznu, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Markoviću izrekne mjera zabrane napuštanja mjesta boravka i da se svakodnevno javlja u policijsku stanicu do izricanja presude.

Odbrana je kazala kako prijedlog Tužilaštva smatra "nepotrebnim", ali da mu se ne protivi, prenosi BIRN- Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije