Presuda čelnicima "Herceg-Bosne" prilika za odbacivanje politika podjele BiH

Radiosarajevo.ba
Presuda čelnicima "Herceg-Bosne" prilika za odbacivanje politika podjele BiH
Foto: Arhiv / Ilustracija

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izrečena političkom i vojnom vrhu paradržave Herceg-Bosne, jeste historijska odluka, prije svega za sve žrtve zločina, a onda i državu Bosnu i Hercegovinu.

SDP BiH smatra da je ovo, isto kao što je to i nedavna presuda Ratku Mladiću, trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima.

Riječ je o presudi pojedincima koji su činili zločin i presudi nacionalističkom konceptu rasturanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te ovo nikako nije presuda hrvatskom narodu u BiH.

Zato ponovo pozivamo sve u BiH da ne dozvole bilo kakvu ostrašćenost i podizanje tenzija. Vrijeme je da se svi, koji to nisu uradili do sada, suoče sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom. Neka to urade prije svega u interesu žrtava i njihovih porodica, a onda zbog sebe i zajedničke budućnosti koja se može temeljiti samo na istini i pravdi.

Ova presuda pokazuje da su svi projekti usmjereni ka negiranju i rastakanju države Bosne i Hercegovine osuđeni na propast. Sve politike koje su svoje djelovanje bazirale na zločinima i podjelama BiH doživjele su svoj sudski epilog. Vrijeme je da se one odbace i poraze. Jasno je da mir i stabilnost u BiH jedino garantuju ideje solidarnosti i zajedničkog života, ideje i koncepti na kojim je naše društvo historijski zasnovano. Iako je jasno da nikakva presuda ne može ispraviti posljedice počinjenih zločina, prokazivanje i sankcionisanje zločinaca je osnova za  izgradnju pravednog društva.

Sudske presude koje ne mogu učiniti da zločini budu izbrisani, s druge strane pomažu da oni ostanu upamćeni i da posluže kao pouka za budućnost. Kažnjavanjem, ako ne svih, onda što većeg broja zločina i njihovih počinitelja i nalogodavaca, stvara se pretpostavka da generacije koje dolaze njima ne budu ponovno izložene, navodi se saopćenju SDP-a.

Konačno, za naše društvo je presudno važno da svi shvatimo da ne postoji kolektivna krivica naroda, nego da su naše jedino žrtve, i to svih nas, svaka od njih, a da su zločinci isključivo zločinci. Ovo društvo konačno mora žrtve koje su proživjele i preživjele najgore ratne strahote, zločine i poniženja treitirati kao heroje našeg vremena, koji zaslužuju pijetet i naklon svih nas.

Ključni nacionalni interes Bosne i Hercegovine je njena budućnost. Želimo da ona bude svijetla i prosperitetna i da svi građani i narodi BiH i njihova djeca u vremenu koje dolazi zajednički rade i doprinose boljem i sretnijem društvu.

Vjerujemo u budućnost koja će biti temeljena na pomirenju, poštovanju i izgradnji zajedničkih
vrijednosti i zajedničke Bosne i Hercegovine, zaključeno je u saopćenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije